Српска обезбиједила гас за 2023.

21.12.2022. 08:48
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Предузеће “Гас-Рес” је с руским “Гаспромом” договорило испоруку гаса Српској до краја идуће године, а на снази ће остати обрачун који је кориштен и до сада, потврђено је “Гласу Српске”.

У “Гас-Ресу” су навели да су протеклих дана преговарали са “Гаспромом” о условима испорука природног гаса за наредну годину.

- Договорено је задржавање постојећих цјеновних услова и начина формирања цијене на основу нафтне формуле на исти начин како је то рађено и досад. Укратко, осим продужавања периода испоруке до краја идуће године никаквих других измјена уговорних услова нема - наводе у “Гас-Ресу”.

Подвукли су да су услови испоруке већ договорени те да остаје само формални чин потписивања, односно одобрење уговора од стране управних органа “Гас-Реса” и “Гаспрома”.

Подсјетили су да су од својих купаца прикупили информације по питању пројекција колико ће гаса потрошити у идућој години, те да су ти подаци били основ за номиновање количина од стране “Гас-Реса” према “Гаспрому”.

- Одлука “Гаспрома” је да и у погледу количина не буде повећања у односу на количине природног гаса из претходне године, тако да и у наредној години имамо могућност снабдијевања само досадашњих купаца - наводе у енергетском предузећу Српске.

Српска има дугорочни уговор с руском компанијом који је потписан још 2015. године и према том уговору, цијена гаса усклађује се квартално с кретањем цијена нафтних деривата на берзи.

- Ако цијена нафтних деривата пада и гас појефтињује, а ако нафта поскупљује иста ситуација је и са гасом  - појаснили су у “Гас-Ресу”.

На бази те формуле цијена гаса за посљедњи квартал ове године већа је за 5,04 одсто у односу на треће тромјесечје. “Гаспром” гасом снабдијева и тржиште Федерације БиХ, а у том ентитету гас је у четвртом кварталу поскупио за 9,7 одсто.

Република Српска снабдијева се гасом преко “балканског”, односно “Турског тока” који  иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске те преко Зајечара улази у Србију одакле један крак иде ка БиХ.

Пријатељске земље

Вршилац дужности директора “Гас-Реса”, Момчило Антонић је раније рекао “Гласу” како не очекују да буде било каквих проблема по питању снабдијевања домаћег тржишта гасом у 2023. години.

- Српска и Русија јесу пријатељске земље. Постоје саботаже на самом гасоводу, то је једина неизвјесност коју имамо не само ми, него цијели регион. Дакле, ако гасовод буде функционисао цијелом дужином, биће све у реду - навео је Антонић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Заковане цијене тешко падају Заковане цијене тешко падају
Билећка бригада бранила своје на своме Билећка бригада бранила своје на своме
У Српској рођено 16 беба У Српској рођено 16 беба
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  9h 55m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 51m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 19m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 35m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 27m
  0