Srpska obezbijedila gas za 2023.

21.12.2022. 08:48
0
IZVOR: glassrpske.com

Preduzeće “Gas-Res” je s ruskim “Gaspromom” dogovorilo isporuku gasa Srpskoj do kraja iduće godine, a na snazi će ostati obračun koji je korišten i do sada, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

U “Gas-Resu” su naveli da su proteklih dana pregovarali sa “Gaspromom” o uslovima isporuka prirodnog gasa za narednu godinu.

- Dogovoreno je zadržavanje postojećih cjenovnih uslova i načina formiranja cijene na osnovu naftne formule na isti način kako je to rađeno i dosad. Ukratko, osim produžavanja perioda isporuke do kraja iduće godine nikakvih drugih izmjena ugovornih uslova nema - navode u “Gas-Resu”.

Podvukli su da su uslovi isporuke već dogovoreni te da ostaje samo formalni čin potpisivanja, odnosno odobrenje ugovora od strane upravnih organa “Gas-Resa” i “Gasproma”.

Podsjetili su da su od svojih kupaca prikupili informacije po pitanju projekcija koliko će gasa potrošiti u idućoj godini, te da su ti podaci bili osnov za nominovanje količina od strane “Gas-Resa” prema “Gaspromu”.

- Odluka “Gasproma” je da i u pogledu količina ne bude povećanja u odnosu na količine prirodnog gasa iz prethodne godine, tako da i u narednoj godini imamo mogućnost snabdijevanja samo dosadašnjih kupaca - navode u energetskom preduzeću Srpske.

Srpska ima dugoročni ugovor s ruskom kompanijom koji je potpisan još 2015. godine i prema tom ugovoru, cijena gasa usklađuje se kvartalno s kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

- Ako cijena naftnih derivata pada i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje ista situacija je i sa gasom  - pojasnili su u “Gas-Resu”.

Na bazi te formule cijena gasa za posljednji kvartal ove godine veća je za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje. “Gasprom” gasom snabdijeva i tržište Federacije BiH, a u tom entitetu gas je u četvrtom kvartalu poskupio za 9,7 odsto.

Republika Srpska snabdijeva se gasom preko “balkanskog”, odnosno “Turskog toka” koji  ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske te preko Zaječara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.

Prijateljske zemlje

Vršilac dužnosti direktora “Gas-Resa”, Momčilo Antonić je ranije rekao “Glasu” kako ne očekuju da bude bilo kakvih problema po pitanju snabdijevanja domaćeg tržišta gasom u 2023. godini.

- Srpska i Rusija jesu prijateljske zemlje. Postoje sabotaže na samom gasovodu, to je jedina neizvjesnost koju imamo ne samo mi, nego cijeli region. Dakle, ako gasovod bude funkcionisao cijelom dužinom, biće sve u redu - naveo je Antonić.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
Vlasenica očekuje košarkaški spektakl Vlasenica očekuje košarkaški spektakl
U Srpsku stigla djeca sa Kosova i Metohije U Srpsku stigla djeca sa Kosova i Metohije
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  2h 25m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  21h 43m
  2
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  23h 1m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  15h 18m
  2
 • Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
  23h 41m
  0