Српска спремна за нови устав, да ли су спремни и надлежни

29.05.2023. 10:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Република Српска спремна је за нови устав, то је сазрело и неопходно, како би се јасније дефинисала бројна спорна питања, попут имовине.

Ово, у разговору за "Независне новине" поручују правници који годинама заговарају став да је постојећи Устав Републике Српске превазиђен, прије свега због великог броја амандмана наметнутих од стране високог представника и да они морају бити стављени ван снаге, а највиши правни акт прилагођен тренутној ситуацији.

Подсјећања ради, актуелни Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. године, а усвојила га је Скупштина српског народа БиХ. Устав Републике Српске има 140 чланова, али и више од 120 амандмана усвајаних кроз 17 уставних промјена.

Правник Витомир Поповић каже да доношење новог устава не би био никакав проблем уколико би била обезбијеђена двотрећинска већина у Народној скупштини Републике Српске.

- Ишла би промјена сједишта главног града. Република Српска практично сада нема главни град. Све институције су у Бањалуци, а административни центар, колико сам ја разумио, било би Источно Сарајево. Наравно, Сарајево би остало сједиште заједничких институција на нивоу БиХ - појашњава Поповић за "Независне новине".

Много амандмана, наводи он, треба инкорпорирати у устав, али и посегнути за промјенама које је вријеме наметнуло као потребу.

- Питање својине требало би да буде регулисано. Оно јесте да је регулисано Дејтонским мировним споразумом, Женевским и Њујоршким принципима и остало, али би требало јасно да се дефинише. Такође, ту су грб, химна и застава Републике Српске - каже Поповић те додаје да је проблем и што актуелни устав има превише амандмана.

- Ту мислим на амандмане које је наметнуо високи представник у БиХ Волфганг Петрич. Све њих треба ставити ад акта, јер он је интервенисао у уставе Републике Српске и ФБиХ, а да за то није имао ни овлаштења ни надлежности. Има ту и ствари које се тичу Вијећа народа, састава Владе Републике Српске, Народне скупштине РС - наводи Поповић.

Управо је чињеница да Устав Републике Српске има више од 100 амандмана довољна за доношење новог устава, јер се по уставној теорији устави мијењају када се пређе половина броја амандмана у односу на број чланова постојећег устава.

Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, каже да је Устав РС 1992. године направљен по прецизном демократском принципу, али да је у примјени Дејтонског споразума дошло до велике девалвације од стране ОХРа.

- Измијењено је чак двије трећине Устава Српске. Дакле, оне су измијењене, допуњене или их нема никако - рекао је Кузмановић за "Независне новине".

Он сматра да је упитно да ли и актуелни устав одражава право политичко, културно, привредно и друго богатство Републике Српске.

- Мислим да је крајње вријеме да се покуша формирати комисија за уставна питања и да се приђе изради новог устава - нагласио је Кузмановић.

Ненад Стевандић, предсједник Одбора за уставна питања у Народној скупштини Републике Српске, каже да двотрећинска већина у вези с овим питањем не би требало да буде упитна.

- Мислим да не би требало да буде полемике уколико ово питање дође на дневни ред. Али, са друге стране, увијек се могу наћи двије трећине свјесних људи да се то, народски речено, намакне - поручује за "Независне новине" предсједник парламента Републике Српске.

Ипак, он прије било какве приче о новом уставу, сматра да треба сачекати и видјети каква ће бити сарадња надлежних у Републици Српској и ФБиХ.

- Такође, да се види каква ће бити и судбина Канцеларије високог представника у БиХ, јер она практично више не постоји. Треба сачекати и погодан геополитички тренутак и ситуацију за Републику Српску и актуелизовати ово питање - рекао је Стевандић.

Такође, он сматра да је питање имовине ријешено и да она не треба да буде предмет ниједног будућег устава, јер недвосмислено припада Српској.

Мирсад Дуратовић, потпредсједник Народне скупштине РС, сматра да није вријеме за нови устав.

- Мислим да сваки нови устав мора бити у складу са Уставом БиХ и Дејтоном. Свака оваква иницијатива за собом вуче нешто много крупније од формалних измјена одређених одредаба Устава Републике Српске - мишљења је Дуратовић, који долази из ДФ-а.

Ипак, и он каже да постојећи Устав Републике Српске има одредбе које би требало да буду промијењене, уколико би се десио овакав епилог.

- Измјене би се тицале конститутивних народа у Републици Српској. Ту мислим прије свега на Закон о локалној самоуправи, јер несхватљиво је да се тим законом по Изборном закону БиХ гарантују мјеста националним мањинама у скупштинама локалних заједница, а да за припаднике реда осталих народа то није загарантовано - рекао је Дуратовић за "Независне новине".

Пише: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица доношења првог Устава Српске Годишњица доношења првог Устава Српске
Данас се навршава 31 година од доношења првог Устава Српске Данас се навршава 31 година од доношења првог Устава Српске
Обиљежавање 30 година од доношења првог Устава Републике Српске Обиљежавање 30 година од доношења првог Устава Републике Српске
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 19m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 0m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 39m
    0