Српска узима од Мађарске кредит од 214 милиона КМ за крпљење буџета

10.12.2022. 11:47
5
ИЗВОР: capital.ba

Република Српска ће од Мађарске узети кредит од чак 110 милиона евра којим ће крпити рупе у буџету, односно финансирати буџетски дефицит и рефинансирати дио дуга, сазнаје CAPITAL.

Одлуку о прихватању задужења Српске према Извозно-увозној банци Мађарске Влада Републике Српске је донијела у четвртак, а колико се Влади жури показује и то што је ступила на снагу већ јуче.

Српска кредит узима на десет година са грејс периодом од годину дана и по фиксној каматној стопи од пет одсто.

- Прихвата се задужење Републике Српске према Извозно-увозној банци Мађарске у износу од 110.000.000 евра. Намјена кредита је обезбјеђивање средстава за финансирање буџетског дефицита и рефинансирање дијела дуга, а у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске - наводи се у одлуци.

Српска ће плаћати и накнаду за резервацију од 0,5 одсто годишње на неповучена средства.

Према прелиминарним подацима јавни дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу на крају октобра је износио 5,087 милијарди КМ или 36,3 одсто процијењеног БДП-а за 2022. годину.

Укупан дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу износи 6,096 милијарди КМ однос 43,5 одсто процијенјеног БДП-а за 2022. годину.

Српској у идућој години на наплату доспијева дуг од 1,15 милијарду КМ, а у тај износ су урачунате и обвезнице из 2018. године које је Влада продала на Бечкој берзи.

Иако министарка финансија Зора Видовић тврди да у наредној години неће бити проблема са отплатом дугова, јасно је да без нових задужења ти дугови не би могли да буду враћени.

Иначе предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан који су у одличним односима договорили су у новембру прошле године помоћ Републици Српској од 100 милиона евра.

ЕРС крије услове продаје соларне електране Мађарима

Политичке везе Српске и Мађарске видљиве су и у енергетском сектору Српске. Тако је „Електропривреда Републике Српске“ мађарској компанији Лугос Ренеwаблес (ЛРЕН) омогућила да преузме 70 одсто власништва над јавним предузећем „Соларна електрана Требиње 1“, али под условима које крије од јавности.

Концесија за изградњу соларне електране у Требињу додијељена је 19. октобра 2020. године Електропривреди Републике Српске. Цијели пројекат вриједан преко 100 милиона КМ, према концесионом уговору, ЕРС је требао завршити до октобра ове године.

Ипак ово јавно предузеће очигледно није имало намјеру да гради ову соларну електрану јер је само десетак дана касније ЕРС на својој адреси основао предузеће „СЕ Требиње 1“ којем је прво уступљена концесија, а затим је 70 посто тог предузећа уступљено мађарској компанији ЛРЕН. На тај начин мађарски инвеститор је без јавног надмјетања уведен у овај посао.

Како су медији тада писали тај новац је намењен за финансирање пољопривредних произвођача и малих и средњих предузећа у земљи.

У међувремену је Мађарска одобрила само први дио гранта од 28 милиона евра за помоћ пољопривредницима.

Додик је раније рекао да је 28 милиона издвојено за помоћ пољопривредницима, те да слиједе издвајања за мали индустријски сектор.

Додик је навео да је ријеч о првој транши, те да је потребно испоштовати процедуре.

- Према сектору пољопривреде иде 28 милиона ефективне помоћи. Сада развијамо отприлике толико за мали индустријски сектор, након чега ћемо то исто учинити и за мала и средња предузећа - рекао је тада Додик.

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  Narod ovca za sisanje 11.12.2022. 14:55
  I onda ovaj polusvijet kaze da nema boljeg od Milorada.
  I jos kazu patriota.
  E to se zove vrijedjanje inteligencije kod onih sto jos imaju malo mozga.
 • Generic placeholder image
  Nitro 10.12.2022. 19:28
  Trazili ste gledajte mozda ce sad biti plastenika vreca brasna koja marka za maline kupine borovnice samo glasajte jebo li vas milokrad
 • Generic placeholder image
  Nitro 10.12.2022. 19:24
  Glasajte jebo vas Milorad bit ce sad po stoja penzionerima 750viseclanim porodicama 1000djeci poginulih boraca koja imaju 30i vise godina smecar smecarski dabigda mu za lijeka trebalo
 • Generic placeholder image
  Момо 10.12.2022. 13:50
  Ма само треба за Милорада гласати, он једини није страни плаћеник, сви остали јесу аххахахахаххах
 • Generic placeholder image
  Brat 10.12.2022. 13:33
  E to je poenta svega sto se ovdje desava i sto su isti ljudi na vlasti toliki dugo.. Dokle god nas zaduzuju i prodaju ovo malo sto je ostalo, imace podrsku bagre sa zapada
Повезане вијести
Донесене измјене о борачком додатку Донесене измјене о борачком додатку
Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака Влада Српске задужила грађане за нових 15 милиона марака
Будимпешта забранила увоз украјинских производа Будимпешта забранила увоз украјинских производа
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  6h 20m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  11h 48m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  23h 24m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  7h 38m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  8h 13m
  0