Српски интелектуалци траже враћање спомен-плоче на њено мјесто

14.11.2023. 15:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Група интелектуалаца са Косова и Метохије покренула је петицију да споменик палим српским борцима буде враћен на централно мјесто у спомен-парку на православном гробљу у Приштини одакле је измјештен, те да се амбасаде Француске и Њемачке, које су иницирале премјештање, за то извине.

- Дубоко узнемирени вешћу да је споменик српским војницима из ратова 1912-1918. на војничком гробљу у Приштини измештен на иницијативу француског амбасадора Оливијера Героа и немачког амбасадора Јорна Родеа, српска заједница на Косову позива све заинтересоване да подрже петицију за враћање споменика на претходно место, а да се двојица амбасадора јавно извине за њихов непромишљени чин - наводи се у образложењу петиције.

На иницијативу француске и њемачке амбасаде у Приштини, спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано "Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912– 18", измјештена је са бочне стране парка над којим се вије застава Француске.

  • Измјештен споменик српским борцима на гробљу у Приштини
    12.11.2023. 19:11

    Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године на православном гробљу у Приштини измјештен је, а на његово мјесто постављена је црна мермерна плоча на којој пише "Францу...

Регион
Измјештен споменик српским борцима на гробљу у Приштини


Умјесто ње постављена је мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: "Француским војницима палим на Косову".

Овим поводом су се огласиле и француска и њемачка амбасада у Приштини, наводећи да је споменик српским борцима "само помјерен неколико метара и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен".

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 41m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 25m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 1m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 14m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 8m
    0