Srpski intelektualci traže vraćanje spomen-ploče na njeno mjesto

14.11.2023. 15:44
0
IZVOR: srna.rs

Grupa intelektualaca sa Kosova i Metohije pokrenula je peticiju da spomenik palim srpskim borcima bude vraćen na centralno mjesto u spomen-parku na pravoslavnom groblju u Prištini odakle je izmješten, te da se ambasade Francuske i Njemačke, koje su inicirale premještanje, za to izvine.

- Duboko uznemireni vešću da je spomenik srpskim vojnicima iz ratova 1912-1918. na vojničkom groblju u Prištini izmešten na inicijativu francuskog ambasadora Olivijera Geroa i nemačkog ambasadora Jorna Rodea, srpska zajednica na Kosovu poziva sve zainteresovane da podrže peticiju za vraćanje spomenika na prethodno mesto, a da se dvojica ambasadora javno izvine za njihov nepromišljeni čin - navodi se u obrazloženju peticije.

Na inicijativu francuske i njemačke ambasade u Prištini, spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18", izmještena je sa bočne strane parka nad kojim se vije zastava Francuske.

  • Izmješten spomenik srpskim borcima na groblju u Prištini
    12.11.2023. 19:11

    Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine na pravoslavnom groblju u Prištini izmješten je, a na njegovo mjesto postavljena je crna mermerna ploča na kojoj piše "Francu...

Region
Izmješten spomenik srpskim borcima na groblju u Prištini


Umjesto nje postavljena je mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Ovim povodom su se oglasile i francuska i njemačka ambasada u Prištini, navodeći da je spomenik srpskim borcima "samo pomjeren nekoliko metara i da su razočarane što je taj gest pogrešno protumačen".

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    22h 14m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    11h 27m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    10h 58m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    11h 21m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    7h 14m
    0