Српски језик - стуб националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа

21.02.2024. 13:11
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом обиљежавања Међународног дана матерњег језика у Дјечијој библиотеци у Источном Сарајеву организована је интерактивна радионица за ученике од шестог до деветог разреда основних школа на тему "Приче о ријечима".

Радионицу је организовала Матична библиотека Источно Сарајево у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а предавачи-водитељи су били доц. др Биљана Мишић, мср Светлана Панић и мср Душан Пејић.

Слика

Фото: katera.news

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац навела је да истраживања показују да језици у свијету изумиру, те да је стога јако важно сачувати српски језик.

- У циљу очувања и његовања матењег језика Матична библиотека годинама организује овакве радионице и предавања, посебно са омладином на којој је да сачува српски језик – рекла је она.

Душан Пејић, асистент на Катедри за србистику Филозофског факултета у Палама, истакао је да је најважније сачувати матерњи језик јер је то основни стуб српског националног идентитета уз ћирилицу, као писмо српског језика и српског народа.

Слика

Фото: katera.news

Он је додао да је све што је српски народ створио у домену културе, књижевности, умјетности и науке створено на српском језику.

Говорећи о радионици, Пејић је рекао да си били пријатно изненађени знањем и здравим размишљањем дјеце која доста знају, нарочито о познавању англицизама, односно страних ријечи из енглеског језика које се данас учестало употребљавају у српском језику.

Даница Матовић, учесник радионице, рекла је да су основци на радионицу дошли да прошире своје знање о српском језику, те да су научила да за многе стране ријечи постоји одговарајућа у српском, матерњем језику.

Слика

Фото: katera.news

Филип Пекић рекао је да су дјеца научила да не треба да користе ријечи из енглеског језика, већ оне из свог матерњег, српског.

- На примјер то су ријечи "рендо", што значи "случајно", онда "шер", "лајк" и сличне - навео је Пекић.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Средњошколци организовали музичке радионице о утицају музике на емоционални развој дјетета (ФОТО) Средњошколци организовали музичке радионице о утицају музике на емоционални развој дјетета...
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    17h 54m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    21h 14m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    22h 6m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 6m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    19h 32m
    0