Srpski jezik - stub nacionalnog identiteta uz ćirilicu, kao pismo srpskog jezika i srpskog naroda

21.02.2024. 13:11
0
IZVOR: katera.news

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Dječijoj biblioteci u Istočnom Sarajevu organizovana je interaktivna radionica za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih škola na temu "Priče o riječima".

Radionicu je organizovala Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a predavači-voditelji su bili doc. dr Biljana Mišić, msr Svetlana Panić i msr Dušan Pejić.

Slika

Foto: katera.news

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac navela je da istraživanja pokazuju da jezici u svijetu izumiru, te da je stoga jako važno sačuvati srpski jezik.

- U cilju očuvanja i njegovanja matenjeg jezika Matična biblioteka godinama organizuje ovakve radionice i predavanja, posebno sa omladinom na kojoj je da sačuva srpski jezik – rekla je ona.

Dušan Pejić, asistent na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama, istakao je da je najvažnije sačuvati maternji jezik jer je to osnovni stub srpskog nacionalnog identiteta uz ćirilicu, kao pismo srpskog jezika i srpskog naroda.

Slika

Foto: katera.news

On je dodao da je sve što je srpski narod stvorio u domenu kulture, književnosti, umjetnosti i nauke stvoreno na srpskom jeziku.

Govoreći o radionici, Pejić je rekao da si bili prijatno iznenađeni znanjem i zdravim razmišljanjem djece koja dosta znaju, naročito o poznavanju anglicizama, odnosno stranih riječi iz engleskog jezika koje se danas učestalo upotrebljavaju u srpskom jeziku.

Danica Matović, učesnik radionice, rekla je da su osnovci na radionicu došli da prošire svoje znanje o srpskom jeziku, te da su naučila da za mnoge strane riječi postoji odgovarajuća u srpskom, maternjem jeziku.

Slika

Foto: katera.news

Filip Pekić rekao je da su djeca naučila da ne treba da koriste riječi iz engleskog jezika, već one iz svog maternjeg, srpskog.

- Na primjer to su riječi "rendo", što znači "slučajno", onda "šer", "lajk" i slične - naveo je Pekić.

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Srednjoškolci organizovali muzičke radionice o uticaju muzike na emocionalni razvoj djeteta (FOTO) Srednjoškolci organizovali muzičke radionice o uticaju muzike na emocionalni razvoj djeteta...
Studentima približiti djela Mome Kapora Studentima približiti djela Mome Kapora
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    6h 59m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    22h 29m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    21h 43m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 0m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    9h 30m
    0