Српски повратници у село Трубар 27 година чекају струју

15.12.2022. 10:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски повратници у село Трубар, које је послије потписивања Дејтонског мировног споразума припало Бихаћу, 27 година чекају струју.

Стево Роквић из Трубара испричао је Срни да градске власти у Бихаћу не воде бригу о српским повратницима у селима која су данас у саставу њихове општине.

- Макадамски пут којим идемо у село уништавају камиони који превозе трупце. Струју чекамо пуних 27 година и то 22 домаћинства. Зими је мало оних који се усуде и боравити у Трубару јер нема ни мреже за мобилну телефонију - објаснио је Роквић.

Породицу Мајсторовић из Мартин Брода, којој је нанесена материјална штета усљед изливања ријеке Уне, нико није дошао да посјети од представника власти Унско-санског кантона, што показује небригу према српским повратницима.

Из Градске управе Бихаћа Срна није добила никакав одговор да ли ће помоћи Мајсторовићима.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да су Срби вијековима уназад живјели у Мартин Броду, о чему свједочи и древни манастир Рмањ, који је вијековима стуб православља у том дијелу Крајине.

- Наравно да Бихаћ и Унско-сански кантон не брине о десетак села која су им припала послије рата из разлога што су ту били, а и данас живе искључиво Срби - рекао је Радановић, који тврди да би кантоналне власти највише вољеле да Срба нема у Мартин Броду и да њихова огњишта продају Арапима за мале новце.

Радановић је замолио Србе у Мартин Броду да издрже и да не продају своја имања, него да сву штету које су претрпјели током поплава евидентирају и фотографишу како би могли да туже и град Бихаћ и Унско-сански кантон, напоменувши да су власти биле дужне заштитити ово подручје од поплава.

Он је истакао да су услови у којима данас Срби живе у тих десетак дрварских села веома тешки, о чему свједоче лоши путеви, лоша мобилна мрежа и живот без струје.

Коментари 0
Повезане вијести
Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу
Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац
Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 19m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 35m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 51m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 13m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 1m
    0