Srpski povratnici u selo Trubar 27 godina čekaju struju

15.12.2022. 10:15
0
IZVOR: srna.rs

Srpski povratnici u selo Trubar, koje je poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripalo Bihaću, 27 godina čekaju struju.

Stevo Rokvić iz Trubara ispričao je Srni da gradske vlasti u Bihaću ne vode brigu o srpskim povratnicima u selima koja su danas u sastavu njihove opštine.

- Makadamski put kojim idemo u selo uništavaju kamioni koji prevoze trupce. Struju čekamo punih 27 godina i to 22 domaćinstva. Zimi je malo onih koji se usude i boraviti u Trubaru jer nema ni mreže za mobilnu telefoniju - objasnio je Rokvić.

Porodicu Majstorović iz Martin Broda, kojoj je nanesena materijalna šteta usljed izlivanja rijeke Une, niko nije došao da posjeti od predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona, što pokazuje nebrigu prema srpskim povratnicima.

Iz Gradske uprave Bihaća Srna nije dobila nikakav odgovor da li će pomoći Majstorovićima.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je Srni da su Srbi vijekovima unazad živjeli u Martin Brodu, o čemu svjedoči i drevni manastir Rmanj, koji je vijekovima stub pravoslavlja u tom dijelu Krajine.

- Naravno da Bihać i Unsko-sanski kanton ne brine o desetak sela koja su im pripala poslije rata iz razloga što su tu bili, a i danas žive isključivo Srbi - rekao je Radanović, koji tvrdi da bi kantonalne vlasti najviše voljele da Srba nema u Martin Brodu i da njihova ognjišta prodaju Arapima za male novce.

Radanović je zamolio Srbe u Martin Brodu da izdrže i da ne prodaju svoja imanja, nego da svu štetu koje su pretrpjeli tokom poplava evidentiraju i fotografišu kako bi mogli da tuže i grad Bihać i Unsko-sanski kanton, napomenuvši da su vlasti bile dužne zaštititi ovo područje od poplava.

On je istakao da su uslovi u kojima danas Srbi žive u tih desetak drvarskih sela veoma teški, o čemu svjedoče loši putevi, loša mobilna mreža i život bez struje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu
Težak život srpskih povratnika u selu Gornji Tiškovac Težak život srpskih povratnika u selu Gornji Tiškovac
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 21m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 23m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 16m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 24m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    13h 51m
    1