Српски повратници узнемирени, питају ко је сљедећи

17.08.2023. 21:24
1
ИЗВОР: srna.rs

Окупљени мјештани српског повратничког села Тумаре на Озрену, у федералном граду Лукавац, изразили су данас узнемиреност поводом напада на педесетогодишњу Радмилу Симић у овом селу, као и због нарушене безбједносне ситуације и неуспјеле потраге за Јованком Ђурић, те истичу незадовољство радом полиције и кантоналног тужилаштва.

Анђелко Петровић, који је рођен у Тумарама, а живи у Брчком, рекао је новинарима да је повратнике забринуо напад на Симићеву која је прије два дана у својој кући у Тумарама нађена свезана и нага.

Петровић је подсјетио да је ово један у низу напада на повратнике, јер је прије два мјесеца физички нападнут Мирко Спасојевић, док је прије 18 дана нестала старица Јованка Ђурић (89), што је трећи случај нестанка Срба повратника у општини Лукавац, те упитао ко је сљедећа жртва.

Он је додао да су због несигурности два повратника већ напустила овај крај.

Мирко Спасојевић је рекао да су проблеми почели непосредно након повратка у родни крај 1999. године, а да је нападнут 5. јуна ове године током обиласка локалног гробља и да до данас случај није разријешен.

- Човјек је зауставио кола поред мене, излетио је из кола, ухватио ме за врат, и рекао `немој да те закољем` - испричао је Спасојевић.

Гордана Бабић, кћерка нестале Јованке, рекла је да досадашње потраге нису дале резултат и изразила незадовољство радом полиције.

Предсједник мјесне заједнице Тумаре Љубиша Мијатовић каже да се на ово подручје вратило око стотину становника од пријератних 700, односно 2.500 укључујући шире подручје, колико их је било према попису из 1991. године.

Он је истакао да недавни догађаји угружавају опстанак и наставак живота на овом подручју у тренутку када је код Срба, нарочито младих, исказана намјера за већим повратком и обновом некадашњих огњишта.

Ђурђија Бјељаревић поручила је да по цијену живота, упркос нарушеној безбједности по Србе повратнике, не намјерава да напусти кућу коју је обновила након повратка 1999. године, истакавши да је ријеч о циљаним нападима како би се Срби поново иселили.

- Како смо се почели враћати увијек је негдје обијена кућа, нешто однесено, негдје моторка, негдје сјекира. Нико ништа не предузима - рекла је Бјељаревићева.

Драгица Цвијановић, која је у рату изгубила два сина, а недуго након што се 2000. године вратила у Тумаре, умиру јој супруг и кћерка, указала је на тешко услове за живот, јер је укинута досадашња аутобуска линија, а амбуланта никада није отворена.

Градоначелник Лукавца Един Делић каже да својим доласком жели послати поруку да саосјећа са мјештанима овог краја, те их је позвао да се уздрже од тензија док не стигну резултати полицијске истраге на коју негативно утиче лош и разуђен терен.

Делић је предложио да се с циљем повећања безбједности Срба повратника у сарадњи са њима постави видео-надзор.

 

Начелник Полицијске управе Лукавац Зоран Теофиловић каже да је однедавно ступио на ову функцију и да полиција интензивно ради у рјешавању два посљедња догађаја, али да с циљем истраге не може дати више информација.

- Учинићемо све да ситуација на овом подручју буде безбједна - најавио је Теофиловић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mile 17.08.2023. 22:56
    Ma da Delicu , a kad srbin udari šamar bosnjaku objevljujete na sva zvona danima , a kad srbi nestaju iz svojih kuća niste nigdje objavili , zataskavate , a uporno progonite srbe, a sebe kao žrtve prikazuje te vječno. Molim Kateru da svaki dan piše o ovim zločinima, da bar neko pročita i zna šta se desava u Srpskim selima Obo je pretuzno
Повезане вијести
Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац
Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево
У току ове године четири догађаја с циљем заплашивања српске заједнице са подручја Озрена У току ове године четири догађаја с циљем заплашивања српске заједнице са подручја Озрена
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 8m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 6m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 32m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 47m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 26m
    0