Српско пјевачко друштво "Слога" одржало Божићни концерт у Саборној цркви

08.01.2024. 20:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Српско пјевачко друштво "Слога" из Сарајева одржало је вечерас Божићни концерт у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву изводећи духовну музику, а присуствовао је и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Диригент Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева Стефан Мојсиловић изјавио је новинарима да је Божићни концерт први пут одржан у Саборној цркви и да су изведене најљепше божићне композиције српских, руских и грчких аутора.

- Покушаћемо повезати стару традицију ране цркве са данашњим извођењем и хармонизацијом различитих напјева који се пјевају и на литургији и на концертном подијуму - рекао је Мојсиловић.

Он је навео да је ово наставак литургијског славља, које је започело јуче, а настављемо је данас, другог дана Божића.

- Желимо да ту божићну радост још више раширимо овим мирним концертом духовне музике управо у Саборном храму - додао је Мојсиловић.

Мојсиловић је рекао да "Слога", која постоји 135 година, тренутно окупља око 40 чланова који су из Источног Сарајева и Сарајева, а дјелују у цијелој Митрополији.

- Трудимо се да наставимо дугу и велику традицију коју има Сарајево и хорско пјевање које је настало управо под сводовима Саборне цркве још прије званичног оснивања `Слоге` 1888. године - истакао је Мојсиловић.

Он је напоменуо да хор чине већином аматери, мада има и ученика Средње музичке школе, као и студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Српско пјевачко друштво "Слога" је најстарије пјевачко друштво у Сарајеву и једно од најстаријих српских пјевачких друштава на територији БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан величанствени концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“ (ФОТО) Одржан величанствени концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“ (ФОТО)
Вечерас хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“ Вечерас хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“
У суботу хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“ У суботу хуманитарни концерт сјећања на упокојене чланове СПД „Слога“
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 28m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 24m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 28m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 21m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 18m
    0