Srpsko pjevačko društvo "Sloga" održalo Božićni koncert u Sabornoj crkvi

08.01.2024. 20:03
0
IZVOR: srna.rs

Srpsko pjevačko društvo "Sloga" iz Sarajeva održalo je večeras Božićni koncert u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu izvodeći duhovnu muziku, a prisustvovao je i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva Stefan Mojsilović izjavio je novinarima da je Božićni koncert prvi put održan u Sabornoj crkvi i da su izvedene najljepše božićne kompozicije srpskih, ruskih i grčkih autora.

- Pokušaćemo povezati staru tradiciju rane crkve sa današnjim izvođenjem i harmonizacijom različitih napjeva koji se pjevaju i na liturgiji i na koncertnom podijumu - rekao je Mojsilović.

On je naveo da je ovo nastavak liturgijskog slavlja, koje je započelo juče, a nastavljemo je danas, drugog dana Božića.

- Želimo da tu božićnu radost još više raširimo ovim mirnim koncertom duhovne muzike upravo u Sabornom hramu - dodao je Mojsilović.

Mojsilović je rekao da "Sloga", koja postoji 135 godina, trenutno okuplja oko 40 članova koji su iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, a djeluju u cijeloj Mitropoliji.

- Trudimo se da nastavimo dugu i veliku tradiciju koju ima Sarajevo i horsko pjevanje koje je nastalo upravo pod svodovima Saborne crkve još prije zvaničnog osnivanja `Sloge` 1888. godine - istakao je Mojsilović.

On je napomenuo da hor čine većinom amateri, mada ima i učenika Srednje muzičke škole, kao i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Srpsko pjevačko društvo "Sloga" je najstarije pjevačko društvo u Sarajevu i jedno od najstarijih srpskih pjevačkih društava na teritoriji BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan veličanstveni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“ (FOTO) Održan veličanstveni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“ (FOTO)
Večeras humanitarni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“ Večeras humanitarni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“
U subotu humanitarni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“ U subotu humanitarni koncert sjećanja na upokojene članove SPD „Sloga“
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 36m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 29m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 20m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 26m
    0