Српској вратити надлежности у тражењу несталих

29.08.2022. 21:17
0
ИЗВОР: srna.rs

Породице српских жртава из Бијељине затражиле су данас да се Републици Српској врате надлежности у тражењу несталих да би се овај процес привео крају.

Док је процес тражења несталих био на нивоу Републике Српске од завршетка рата до 2008. године пронађено је 4.100 лица од 5.565 несталих, а када је надлежност пренесена на ниво БиХ од 2008. године до данас пронађено је само 260 лица српске националности рекао је предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Дарко Стевић.

Стевић је у име породица српских жртава рата позвао будуће изабране представнике власти у Бањалуци и Сарајеву да спријече даљу опструкцију Тужилаштва, Суда и Института за тражење несталих БиХ и да покушају вратити надлежност за тражење несталих на Републику Српску.

Одајући почаст српским херојима, погинулим и несталим војницима и цивила, он је навео да се још трага за 40 несталих са подручја Семберије и Мајевице.

Чланови породица, преставници борачкких организација, републичког и локалног нивоа власти, МУП-а, Оружаних снага и политичких странака присуствовали су парастосу у цркви Светог Ђорђа и положили вјенце и цвијеће на централни споменик погинулим борцима Војске Републике Српске.

Са скупа је према небу пуштено 40 црних балона на којима су исписана имена несталих српских жртава из Бијељине за којима се још трага.

У Центру за културу “Семберија” постављена је изложба фотографија појединачних и масовних гробница која свједочи о великом злочину над Србима у БиХ, као и монографија о несталим особама са подручја Семберије и Мајевице.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 3m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 21m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 48m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 36m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 57m
    0