Шта доноси најављени састанак с Вучићем

19.09.2019. 19:52
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Лидери парламентарних странака из Републике Српске у суботу би требало да се састану с предсједником Србије Александром Вучићем. Званичан позив још није стигао, а о могућем сусрету је остале лидере у РС обавијестио предсједник СНСД Милорад Додик, сазнаје Српскаинфо.

Повод за београдски састанак је узаврела политичка ситуација у БиХ, нарочито након што је СДА усвојила декларацију у којој је, као један од кључних циљева постављено стварање „грађанске БиХ“.

У ком смјеру би могле да иду Вучићеве поруке, нарочито након јучерашњих закључака са сједнице Главног одбора СНСД, ванредне сједнице Народне скупштине РС и тајног састанка Додика с предсједницима СДС и ПДП, Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем?

Политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић смара да ће, уколико предсједник Србије ослушкује жеље грађана Српске, позвати све српске партије да заједно наступе у заједничким органима БиХ, односно да заједно с Додиком и коалицијом покушају формирати власти на нивоу БиХ.

– То смо имали прије два мандата, када су на централном нивоу учествовале обје најјаче странке, СНСД и СДС. Ова врста навлачења конопца не одговара СДС, јер хтио-не хтио игра улогу „тројанског коња“ СДА. Тако то барем изгледа из Бањалуке. Чак и по цијену када би поново могли да уђу у власт на нивоу БиХ. То за њихову политичку будућност не би било паметно, јер губите на изборима и онда постајете власт вољом политичког представника другог конститутивног народа. Много је лакша варијанта да евентуално Вучићева порука гласи: “Хајде, пробајте ви из РС да направите фронт и као такви уђете у власт на централном нивоу” – каже Миливојевић за Српскаинфо.

Слика

Осим тога, Миливојевић види два „универзална“ разлога за састанак политичких првака из Српске с Вучићем. Први се тиче потребе предсједника Србије да се представља као саборна личност, која окупља све оне који политички представљају Србе. Миливојевић сматра да та особина нема везе с функцијом предсједника Србије „јер је он ту своју улогу самопромовисао још док је био први потпредсједник Владе“.

– Њему РС дође као једна врста добре теме, тим прије што Вучић има озбиљну унутрашњу тему у Србији и она се зове избори. Односно, велика је вјероватноћа да добар дио праве опозиције бојкотује те изборе. Потребно му је да мало засјени тај проблем неком причом о томе како је он човјек који мисли о Србима и изван Србије. То је било и у случају његовог пута у Дрвар и у још неким акцијама – тврди Миливојевић.

Други разлог се тиче опозиције у Српској, којима одговара да и они, а не само Додик, имају контакте с Вучићем.

– Њима је јасно да немају никакве шансе на сљедећим локалним изборима уколико Вучић пошаље поруку подршке Додику и коалицији око њега – закључује Миливојевић.

Публициста, блогер и члан Главног одбора СНСД Рајко Васић сматра да је састанак с Вучићем, без обзира да ли је манипулација или стварна најава, веома клизав терен и за Додика и за Српску. Он сматра да је „опасно“ код Вучића ићи у блоку, јер то њему „даје манипулативну снагу, а појединачним лидерима и странкама одузима“.

Слика

– Додик се, можда, нада да ће Вучић да мало присрби СДС и ПДП. Али, то је варка. Они онда постају Вучићеви пиљци у његовој игри, у којој их досад није било. Морам ствар оголити да би била јасна. Вучићу Додик треба због његовог мањка здравог српствовања, којег он, Вучић, нема. И због тога што много људи у Србији имају симпатије према Додику. Додику Вучић треба да му, Вучићу, не би пришли ови који више воле Бакира него Српску. Вучићу треба Српска као још један каменчић у његовој игри пиљака. Вучић не допушта да институције Србије искажу подршку Српској. То што Брнабић или он нешто изјаве, то не пије воде. Српској је потребна подшка државе Србије. Док је Вучића, ја је не очекујем. Што се мене тиче, Додик нека га искористи колико год може, Вучић је недорастао овдашњем нивоу националне политике, али се не смије послушати ниједан његов предлог ни уважити неки захтјев – категоричан је Васић.

Историја заједничких сусрета

Сусрети политичких лидера власти и опозиције из РС с Вучићем углавном су се одржавали у тренуцима политичке криза у БиХ и затегнутих односа са Сарајевом.

Још као вицепремијер Србије у фебруару 2014. Вучић је у Београд позвао предсједника СНСД и тадашњег лидера СДС Младена Босића, поводом масовних протеста у ФБиХ у којима су паљене зграде и аутомобили. Званично, разлог за састанак била је бојазан да би се насилни протести могли прелити на РС, што се ипак није десило.

Почетком септембра 2016. тадашњи премијер Вучић и предсједник Томислав Николић окупили су Милорада Додика, Жељку Цвијановић, Младена Иванића и Младена Босића. Директан повод је био позив УО ПИК да Српска одустане од референдума о Дану Републике. Након састанка је саопштено да политички врх Србије не подржава одржавање референдума, али да ипак не желе да утичу на ставове РС. Референдум је одржан.

У љето 2016. Вучић је састанке с лидерима из РС имао поводом спорне објаве резултата пописа становништва у БиХ. Српска није признала резултате пописа који је укључивао оне који не живе у БиХ, него је објавила своје.

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    9h 3m
    0
  • Слани мафини
    18h 24m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 19m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 13m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 42m
    3