Шта се дешава у тијелу када једемо (пре)брзо?

17.09.2019. 12:49
0
ИЗВОР: (ljepotaizdravlje.ba)

Људи који (пре)брзо једу, узимају велике залогаје и брзо гутају па слина и ензими не стигну да “подмажу” храну и “разбију” је на мање дијелове прије него што доспије у желудац. Када брзо једемо такође гутамо пуно ваздуха што може узроковати гасове и надутост.

Али прије свега, посљедица брзог једења може да буде велики осјећај нелагоде, проблеми с варењем и појава рефлукса, симптома приликом којег долази до својеврсног враћања хране и желучаних сокова из желуца назад у једњак.

-Варење почиње већ у устима и када једемо пребрзим темпом храна се не стигне 'разломити' на ситније дијелове и правилно пробавити па учестало брзо једење може узроковати рефлукс. Храну је прије гутања потребно добро прожвакати, а колико пута ћемо један залогај прожвакати зависи од тога коју храну једемо те о величини залогаја. Дакле, то може бити 3, 5, 7, 10 пута - истиче професор др Марко Дувњак, специјалиста интерне медицине и уже специјализације из гастроентерологије и хепатологије.

Још један проблем пребрзог једења који може узроковати дебљање је тај што поједемо више него што нам заправо треба да бисмо били сити. Када храна уђе у уста, тијело сигнализира пробавном тракту да је храна на путу, а када поједемо довољно, желудац сигнализира мозгу да је вријеме да престанемо да једемо.

Међутим, ако једете пребрзо, пропустићете те сигнале, али ако успорите, мозак ће имати довољно времена да прими сигнале и да престанете јести када схватите да сте сити. Истраживања су такође открила да људи који једу спорије уносе мање калорија и дуже се осјећају ситима.

Идућа 4 савјета помоћи ће вам да почнете да једете спорије чак и ако сте одувијек јели брзо.

Једите током цијелог дана

Ова навика захтијева планирање, али је непобитно најважнији корак. Водите рачуна о томе да једете све редовне оброке и међуоброке те да се ваша исхрана састоји од уравнотеженог уноса бјеланчевина, влакана и масти. Никада немојте допустити да прође више од три или четири сата без да поједете нешто. На тај начин контролирасаћете знакове глади и никад нећете бити претјерано гладни. Прочитајте и 10 правила свих дијета које доносе резултате.

Избјегавајте да једете с ногу

Једете ли трчећи на идући састанак такође можете да “преварите” сигнале ситости. Осим тога, шансе су веће да ћете појести нешто што није баш храњиво. Док једете, требало би да радите само то јер ћете се на тај начин фокусирати искључиво на храну и на то колико једете.

Избјегавајте да вас нешто омета док једете

То укључује ТВ, "скролање" по мобилном телефону, па и одговарање на маилове. Издвојите 15 минута и на миру поједите оброк.

Користите чула

Спустите прибор за јело између залогаја и фокусирајте се на окус, мирис, па чак и звук хране те на то како се осјећате док једете одређену храну. Једење треба бити процес у којем уживамо, а када се свим чулима фокусирате на тај процес, јест ћете спорије и максимално уживати у сваком залогају.

Коментари 0
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 10m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 45m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 32m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 13m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 43m
    0