Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?

15.04.2024. 09:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дозвољени минус је финансијски механизам који омогућава власницима текућих рачуна да с времена на вријеме потроше више новца него што им је доступно на рачуну.

Иако ова врста кредита, с једне стране, пружа одређену флексибилност и олакшава управљање хитним трошковима, с друге ипак може бити замка ако се не користи одговорно.

Детаљније о овоме читајте у наставку текста.

Шта је дозвољени минус и како се одређује?

Корисници рачуна у банкама преко којих примају плату имају могућност да затраже прекорачење по рачуну, а може се рећи да је ово најједноставнији облик кредита. Прекорачење по текућем рачуну, односно дозвољени минус је задужење мањег обима, а најчешће је то у висини мјесечне плате.

Битно је знати да се камата која се наплаћује за искориштени износ прекорачења разликује од банке до банке.

Тако прекорачење по текућем рачуну људи најчешће узимају у случајевима када им је потребан мањи износ новца који се може отплатити у краћем временском периоду.

Иначе, дозвољено прекорачење по текућем рачуну представља краткорочни готовински кредит намијењен становништву које остварује редовна мјесечна примања преко рачуна у банци.

Максимално прекорачење текућег рачуна одређује банка, а у зависности од пословне политике банке, може вам на располагању бити стављен износ од једне или двије мјесечне зараде.

Камата на дозвољени минус

Како наводе стручњаци, ако имате одобрен дозвољени минус, банка ће наплаћивати камату само на искориштени износ, док неискориштени износ од укупно одобрених средстава остаје на вашем рачуну и на располагању је према вашим потребама. Камата на дозвољени минус износи у просјеку око 30 одсто на годишњем нивоу, односно 2,50 одсто мјесечно. Она се обрачунава и наплаћује на крају мјесеца за износ који је клијент користио и на период који је користио.

Да ли је "паметно" користити дозвољени минус?

Иако дозвољени минус може дјеловати као одлично рјешење када вам је неопходан новац и када немате довољно средстава да "преживите" читав мјесец, стручњаци савјетују да га ипак користите само када је неопходно и да га не користите као дугорочни вид кредитирања, јер се камата на кориштени дозвољени минус обрачунава на дневном нивоу.

Управо због тога је веома важно да га користите у што краћем периоду, како бисте мање платили камату.

Шта може бити алтернатива дозвољеном минусу?

Ако не желите да се задужујете и из ситуације дозвољеног пређете у недозвољени минус, савјетује се да обавезе по дозвољеном минусу измирите тако што ћете подићи кеш кредит или кредит за рефинансирање, јер су, како наводе финансијски савјетници, камате код оваквих кредита драстично ниже и понекад могу представљати "најбезазленије" рјешење за излаз из неповољне ситуације.

Неопходно је знати да банке најчешће минус одобравају на основу редовног мјесечног прилива не текућем рачуну, односно плате или пензије, иако је могуће овај вид позајмице добити и на основу положеног депозита као гаранције.

Процедура за одобрење минуса је једноставна, па је тако довољно да клијент у банци у којој има текући рачун и прима зараду попуни захтјев за одобрење дозвољеног минуса, потпише сагласност за добијање извјештаја, те плати накнаду за повлачење извјештаја и сачека одговор банке.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Без новца нема избора Без новца нема избора
Скок зајмова и камата подебљао зараду микрокредитних организација Скок зајмова и камата подебљао зараду микрокредитних организација
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 50m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 45m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 33m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    12h 7m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    11h 8m
    1