Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка

21.06.2024. 15:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је Срни да је снабдијевање електричном енергијом стабилизовано у Бањалуци и Требињу.

Петровић је рекао да се на сваких десет минута стабилизује систем и у осталим општинама у Републици Српској.

- За пар сати ће бити комплетно уредно снабдијевање у Републици Српској. У исто вријеме се стабилизују и остали региони из Федерације БиХ, Црне Горе и Хрватске - рекао је Петровић.

Федерално јавно предузеће "Електропривреда БиХ" саопштило је да је данас дошло до нестанка напајања електричном енергијом усљед "тоталног распада електроенергетског система у БиХ" чији је узрок, претпоставља се, испад далековода у региону и преношење поремећаја у БиХ.

- Премда још тачни разлози распада система нису познати, претпоставља се да је узрок преоптерећења на интерконективним 400 киловолтним далеководима у региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем у БиХ - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да су у току активности на рестаурацији система, просљеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координисаним активностима са оператором система на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са сусједним системима.

Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје у региону

Независни оператор система у БиХ саопштио је да се утврђују околности испада дијела електроенергетског система БиХ, који се догодио данас у 12.25 часова.

Према првим информацијама, то се десило због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 киловолтних интерконективних водова, што је за посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ.

Из НОСБоХ-а наводе да се сличан сценарио десио јуче када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе.

Енергетска хаварија кренула из Црне Горе?!

- Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ. С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом БиХ има највећи број интерконективних далековода, није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је тренутно цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска, те дио Србије.

- Врше се оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400 kV и 220 kV трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бањалуци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу, Јабланици. Нормализацију стања отежавају високи напони у 400 кВ и 220 кВ мржи, који онемогућују укључење далековода - наводи се у саопштењу.

Градови широм БиХ без струје

Из НОСБиХ-а напомињу да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОСБиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у БиХ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 30m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  14h 21m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  23h 36m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 25m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  18h 12m
  3