Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka

21.06.2024. 15:03
0
IZVOR: srna.rs

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je Srni da je snabdijevanje električnom energijom stabilizovano u Banjaluci i Trebinju.

Petrović je rekao da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem i u ostalim opštinama u Republici Srpskoj.

- Za par sati će biti kompletno uredno snabdijevanje u Republici Srpskoj. U isto vrijeme se stabilizuju i ostali regioni iz Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske - rekao je Petrović.

Federalno javno preduzeće "Elektroprivreda BiH" saopštilo je da je danas došlo do nestanka napajanja električnom energijom usljed "totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH" čiji je uzrok, pretpostavlja se, ispad dalekovoda u regionu i prenošenje poremećaja u BiH.

- Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kilovoltnim dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem u BiH - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da su u toku aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje u regionu

Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova.

Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBoH-a navode da se sličan scenario desio juče kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Energetska havarija krenula iz Crne Gore?!

- Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

- Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda - navodi se u saopštenju.

Gradovi širom BiH bez struje

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj
Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske
Toplotni talas narednih desetak dana Toplotni talas narednih desetak dana
Najčitanije
 • Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
  7h 55m
  0
 • Poznato kada se igra finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza
  8h 55m
  0
 • U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
  7h 11m
  0
 • Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
  10h 17m
  0
 • Moguća velika odstupanja od reda letenja
  23h 33m
  0