Станић: ФК "Славија", као симбол града, мора да се врати у Премијер лигу (ФОТО)

16.11.2022. 10:07
0
ИЗВОР: katera.news

Источно Сарајево, видјели смо кроз досадашње приче, чине многобројни спортисти који граде успјехе широм свијета.

Да би били тако успјешни, неопходни су им учитељи. Иза сваког спортског великана стоји један посебан тренер, који је несебичним радом, заједно са спортистима, биљежио запажене резултате.

Један од таквих људи је Момчило Станић Момо. У разгову за наш портал говорио је о својим фудбалским почецима, данашњој ситуацији у фудбалу, али предстојећем Мундијалу у Катару.

Клубови у којима је дијелио своје знање стечено на многобројним верификованим семинарима за фудбалске тренере су ФК „Олимпик“ , ФК „Звијезда 09“ , ФК „Сутјеска“ Фоча, „Дрина“ Зворник , „Жељезничар“ , Фк „Славија“, ФК „Власеница“. У овој години успјешно обавља позицију координатора спорта у фудбалском клубу „Фамос“ у Источној Илиџи. Своје прве фудбласке кораке направио је у Вогошћи, гдје је и рођен, а потом је играо у клубовима широм тадашње Југославије.

- У Вогошћи смо имали дивног професора физичког, који је уједно био и мој тренер, тако да није тешко било завољети фудбал. Након тога сам прешао у омладински погон Сарајева, који и данас остварује добре резултате – рекао је Станић, истичући да је ту остао све до деветнаесте године.

Слика

Фото: Уступљена фотографија 

У пријатном разговору, Станић је рекао да су се „у његово вријеме играчи слали на „каљење“, како би стекли одређене играчке способности и могли да се такмиче у Првој лиги бивше Југе“.

- Оно што је, такође, посебно напомнути су тадашње Лиге младих тимова до 21 годину. Свако је имао прилику да покаже је ли добар играч или не – нагласио је он.

Данашње вријеме диктира, додаје он, брз темпо у свакодневном живота па и фудбалу.

- Данашња дјеца већ са 12 година имају своје менаџере, знају коју путем да иду. Не мислим да је рано менаџерство увијек добар пут, али свакако да има различитих примјера – истиче Момо, објашњавајућу како у већини ситуација менаџерство пружа добре услове за рад, али у неријетким случајевима може и спутавати играча.

Радећи у различитим омладинским погонима и пратећи рад многих млађих фудбалера, Станић је био очевидац различитих ситуација.

- Неким родитељима је најмање у фокусу њихово дијете и увијек је крив неко други. Признајем да је јако тешко наћи баланс између односа родитељ-син-играч. Због тих догађаја у клубу, као што је „Фамос“, редовно имамо родитељске састанке како бисмо родитеље упутили у каквој се ситуацији њихово дијете налази – објашњава он.

Слика

Фото: Инстаграм

Оно у чему прави тренерске разлике су надареност и таленат.

- Правим разлику када је у питању надареност и таленат. За мене је надареност воља и јака жеља да дјечак учи о фудбалу, док је таленат када видите на неком стадиону дјецу која играју фудбал и међу њима један дјечак који показује посебне фудбалске вјештине. Тај дјечак са стадиона, можда, и не жели да постане фудбалер, али просто има урођене способности - истакао је Станић, те додао како дјецу збуњује прича о таленту јер им се тиме упућује нека лажна нада.

- Једино напоран и константан рад може довести играча до резултата, таленат, ипак, не може – нагласио је Станић.

На питање какво је његово мишљење о спорту у нашем граду и средини која нас окружује, Станић истиче како сва дјеца одлазе и иду за бољим.

- Ранг такмичења је јако важан, што виши ранг, више сте праћени. Сматрам да ФК „Славија“ мора да се врати у Премијер лигу, јер су они симобол нашег града. У супротном, перспективни спортисти одлазе и траже боље услове у иностранству -  рекао је он, објашњавајући како бољи услови за рад стварају и боље играче.

Велико узбуђење међу свим љубитељима фудбала креће и са свјетским првенством у Катару, а ништа другачије није ни код тренера Станића.

Кроз своју каријеру имао је прилику да упозна свјетске играче.

- Једноставност и скромност је најбољи опис свјетских великана с којима сам имао прилику да говорим. Нажалост, међу нашим локалним играчима не влада таква атмосфера – рекао је он.

Он је додао да се радује свјетском првенству, те да ће навијати за Србију.

- Постава Србије је добра, већина српских играча носи лидерство у својим клубовима, па се надам да ће тако бити и на првенству – закључио је Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
Пикси остаје селектор Србије? Пикси остаје селектор Србије?
Појачања у Фамосу: Стигли Додиг и Дрина Појачања у Фамосу: Стигли Додиг и Дрина
Представљена специјална лопта за завршницу Европског првенства Представљена специјална лопта за завршницу Европског првенства
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 35m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 34m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 10m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 31m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 14m
    9