Stanić: FK "Slavija", kao simbol grada, mora da se vrati u Premijer ligu (FOTO)

16.11.2022. 10:07
0
IZVOR: katera.news

Istočno Sarajevo, vidjeli smo kroz dosadašnje priče, čine mnogobrojni sportisti koji grade uspjehe širom svijeta.

Da bi bili tako uspješni, neophodni su im učitelji. Iza svakog sportskog velikana stoji jedan poseban trener, koji je nesebičnim radom, zajedno sa sportistima, bilježio zapažene rezultate.

Jedan od takvih ljudi je Momčilo Stanić Momo. U razgovu za naš portal govorio je o svojim fudbalskim počecima, današnjoj situaciji u fudbalu, ali predstojećem Mundijalu u Kataru.

Klubovi u kojima je dijelio svoje znanje stečeno na mnogobrojnim verifikovanim seminarima za fudbalske trenere su FK „Olimpik“ , FK „Zvijezda 09“ , FK „Sutjeska“ Foča, „Drina“ Zvornik , „Željezničar“ , Fk „Slavija“, FK „Vlasenica“. U ovoj godini uspješno obavlja poziciju koordinatora sporta u fudbalskom klubu „Famos“ u Istočnoj Ilidži. Svoje prve fudblaske korake napravio je u Vogošći, gdje je i rođen, a potom je igrao u klubovima širom tadašnje Jugoslavije.

- U Vogošći smo imali divnog profesora fizičkog, koji je ujedno bio i moj trener, tako da nije teško bilo zavoljeti fudbal. Nakon toga sam prešao u omladinski pogon Sarajeva, koji i danas ostvaruje dobre rezultate – rekao je Stanić, ističući da je tu ostao sve do devetnaeste godine.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija 

U prijatnom razgovoru, Stanić je rekao da su se „u njegovo vrijeme igrači slali na „kaljenje“, kako bi stekli određene igračke sposobnosti i mogli da se takmiče u Prvoj ligi bivše Juge“.

- Ono što je, takođe, posebno napomnuti su tadašnje Lige mladih timova do 21 godinu. Svako je imao priliku da pokaže je li dobar igrač ili ne – naglasio je on.

Današnje vrijeme diktira, dodaje on, brz tempo u svakodnevnom života pa i fudbalu.

- Današnja djeca već sa 12 godina imaju svoje menadžere, znaju koju putem da idu. Ne mislim da je rano menadžerstvo uvijek dobar put, ali svakako da ima različitih primjera – ističe Momo, objašnjavajuću kako u većini situacija menadžerstvo pruža dobre uslove za rad, ali u nerijetkim slučajevima može i sputavati igrača.

Radeći u različitim omladinskim pogonima i prateći rad mnogih mlađih fudbalera, Stanić je bio očevidac različitih situacija.

- Nekim roditeljima je najmanje u fokusu njihovo dijete i uvijek je kriv neko drugi. Priznajem da je jako teško naći balans između odnosa roditelj-sin-igrač. Zbog tih događaja u klubu, kao što je „Famos“, redovno imamo roditeljske sastanke kako bismo roditelje uputili u kakvoj se situaciji njihovo dijete nalazi – objašnjava on.

Slika

Foto: Instagram

Ono u čemu pravi trenerske razlike su nadarenost i talenat.

- Pravim razliku kada je u pitanju nadarenost i talenat. Za mene je nadarenost volja i jaka želja da dječak uči o fudbalu, dok je talenat kada vidite na nekom stadionu djecu koja igraju fudbal i među njima jedan dječak koji pokazuje posebne fudbalske vještine. Taj dječak sa stadiona, možda, i ne želi da postane fudbaler, ali prosto ima urođene sposobnosti - istakao je Stanić, te dodao kako djecu zbunjuje priča o talentu jer im se time upućuje neka lažna nada.

- Jedino naporan i konstantan rad može dovesti igrača do rezultata, talenat, ipak, ne može – naglasio je Stanić.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o sportu u našem gradu i sredini koja nas okružuje, Stanić ističe kako sva djeca odlaze i idu za boljim.

- Rang takmičenja je jako važan, što viši rang, više ste praćeni. Smatram da FK „Slavija“ mora da se vrati u Premijer ligu, jer su oni simobol našeg grada. U suprotnom, perspektivni sportisti odlaze i traže bolje uslove u inostranstvu -  rekao je on, objašnjavajući kako bolji uslovi za rad stvaraju i bolje igrače.

Veliko uzbuđenje među svim ljubiteljima fudbala kreće i sa svjetskim prvenstvom u Kataru, a ništa drugačije nije ni kod trenera Stanića.

Kroz svoju karijeru imao je priliku da upozna svjetske igrače.

- Jednostavnost i skromnost je najbolji opis svjetskih velikana s kojima sam imao priliku da govorim. Nažalost, među našim lokalnim igračima ne vlada takva atmosfera – rekao je on.

On je dodao da se raduje svjetskom prvenstvu, te da će navijati za Srbiju.

- Postava Srbije je dobra, većina srpskih igrača nosi liderstvo u svojim klubovima, pa se nadam da će tako biti i na prvenstvu – zaključio je Stanić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanić: Jedna od kvalitetnijih utakmica u proljećnom dijelu Stanić: Jedna od kvalitetnijih utakmica u proljećnom dijelu
Derbi Prve lige igra se u Istočnoj Ilidži: "Motoristi" ruše lidera Derbi Prve lige igra se u Istočnoj Ilidži: "Motoristi" ruše lidera
Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene Bliži se kamp Crvene zvezde u Istočnoj Ilidži, prijave još uvijek otvorene
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    22h 49m
    0
  • Krađa u Palama
    21h 7m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    17h 34m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    20h 22m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    13h 43m
    0