Станић први на ранг-листи за директора СИПА

04.11.2019. 18:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Перица Станић, актуелни директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), нашао се на првом мјесту ранг-листе успјешних кандидата за ту позицију, коју је данас саставио Независни одбор парламента БиХ.

Потврдио је то извор "Независних", који подсјећа да се ранг-листа успјешних кандидата за новог директора доставља Министарству безбједности БиХ.

Иза Станића, сљедећи на ранг-листи је Дарко Ћулум, актуелни директор Полиције Републике Српске, док је на трећем мјесту Жарко Лакета, полицијски службеник из Требиња.

Иначе, Станић је у фебруару ове године, а према информацији МУП-а РС, стекао услове за пензију, међутим то неће бити препрека да се нађе на листи успјешних кандидата.

- Независни одбор не треба да утврђује да ли је неко стекао услове за пензију или није. То треба да уради неко други, они који именују. Сва потребна документација из услова конкурса је достављена и ту се наша прича завршава - испричао је извор "Независних" близак Независном одбору.

Исти извор подсјећа да је за позицију директора СИПА конкурисао и Горан Зубац, бивши директор те агенције, али се није нашао на листи успјешних кандидата.

Раније се спекулисало да он није могао ни конкурисати због правоснажне пресуде, међутим испоставило се да то није тачно. Како сазнајемо, Зубац је у документацији доставио и увјерење о некажњавању.

Након што Независни одбор парламента БиХ заврши процедуру и листу достави Министарству безбједности, министар, у овом случају Драган Мектић, дужан је да Савјету министара БиХ достави једно име с листе за именовање.

- Не мора предложити именовање првог с листе, може и посљедњег, и на крају је до Савјета министара БиХ кога ће именовати - испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, званичници СНСД-а већ неколико пута су истицали да Савјет министара у техничком мандату не треба да именује никога, поготово не директора СИПА и ОБА, којем такође ускоро истиче мандат.

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела
У Мокром откривена плантажа марихуане, два лица ухапшена У Мокром откривена плантажа марихуане, два лица ухапшена
У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције У Палама ухапшено лице у оквиру међународне акције
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 40m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 31m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 18m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 44m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 26m
    0