Стање безбједности стабилно и задовољавајуће

13.06.2024. 13:22
6
ИЗВОР: srna.rs

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево у мају су регистрована 54 кривична дјела што је за 31 одсто више у односу на исти мјесец претходне године, рекао је начелник Управе Бранимир Шеховац.

Шеховац је на конференцији за новинаре истакао да је расвијетљено осам од 10 кривичних дјела почињених по непознатом извршиоцу, што је око 85 одсто.

- У мају нисмо евидентирали кривична дјела са већим степеном друштвене опасности против живота и тијела која би изазвала узнемиреност становништва - рекао је он и додао да је укупна расвјетљеност кривичних дјела 96 одсто.

Шеховац истиче да је стање безбједности на подручју Полицијске управе у мају било стабилно и задовољавајуће.

Он је најавио да ће у наредном периоду спроводити низ мјера и активности како репресивних тако и превентивних, како би побољшали стање безбједности на подручју Полицијске управе.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо истакао је да је у мају регистровано 37 нарушавања јавног реда и мира, што је за два одсто више у односу на упоредни период, а евидентиран је и 41 прекршај.

Он је рекао да су полицијски службеници поднијели четири захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили 38 прекршајних налога против 42 лица.

Чворо је истакао да су најчешћи прекршаји из ове области конзумирање опојних дрога 15 и вријеђање у девет случајева.

Он је рекао да се у мају догодило 50 саобраћајних незгода што је за 12,3 одсто мање у односу на упоредни период није било погинулих лица, док је повријеђено 21 лице, што је два одсто мање у односу на упоредни период, од којих су четири теже повријеђена, а 17 је задобило лакше повреде.

- Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута - 13 и првенство пролаза 17. Из саобраћаја је искључено 245 возача или 21,9 одсто више у односу на упоредни период, од којих је 190 искључено због вожње под утицајем алкохола и 22 због управљања моторним возилом прије стицања права - навео је он.

С циљем одржавања и побољшања стања безбједности саобраћаја на путевима који су у надлежности Полицијске управе, Чворо је рекао да ће од 13. до 17. јуна бити спроведена акција појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на санкционисање недозвољене брзине и управљања возилом под дејством алкохола.

Чворо је рекао да су од почетка године евидентиране 244 саобраћајне незгоде, да је то смањење у односу на исти период прошле године, али да се биљежи повећање саобраћајних незгода са настрадалим лицима за 15,7 одсто.

Од почетка године у саобраћајним несрећама на подручју Управе погинула су три лица, а у истом периоду прошле године погинуло је једно лице.

Чворо је апеловао на возаче да поштују саобраћјна правила и прописе, да вожњу прилагоде стању и условима на путу и да не конзумирају алкохол прије и за вријеме управљања моторним возилом како би своју и безбједност других учесника подигли на виши ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је у вези са 54 кривична дјела регистрована у мају надлежном тужилаштву достављено 49 извјештаја против 48 лица, од којих је осам повратника у вршењу кривичних дјела и један малољетник.

Церовина је рекао да је евидентирано 47 кривичних дјела општег криминалитета, три привредног и једно кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога, три из безбједности јавног саобраћаја.

Он је нагласио да је из области организованог криминалитета обрађено 65 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога.

Према његовим ријечима, у вези са три кривична дјела привредног криминалитета, надлежном тужилаштву достављена су три извјештаја против три лица, а материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 35.346 КМ.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Dobrinja 14.06.2024. 21:32
    Dođite u Dobrinju četiri voze ko ludi oko tržnog centra pitanje dana kad će djeca nastradati stanite u civilu da vidite šta se dešava i kojom brzinom voze
  • Generic placeholder image
    Paljanin 13.06.2024. 16:49
    Grohotom se smijem!
  • Generic placeholder image
    Kurbla 13.06.2024. 15:25
    Šta zadovoljavajuće...to nervozno, to škripi gumama, to vrišti, to skače. Petkom i subotom u noćnim časovima potrošim vreću krumpjera dok magarce rašćeram ispred zgrade...sve ludo. Onaj moj mali svako malo se budi i pita "tajo, ko galami?"...
  • Generic placeholder image
    Iskreno422 13.06.2024. 15:14
    Stanje redovno sve je bezbjedno, kad na prostoru Istočnog Sarajeva sve kontrolišu kriminalci, za sve se pitaju. Policija im dođe samo kao uslužni servis i štiti njihove poslove.
  • Generic placeholder image
    Re:X 13.06.2024. 15:12
    Pa to je zadovoljavajuće. Jedva znači prolazno.
    Nije dobro, daleko od vrlo dobrog i odličnog. Tek zadovoljavajuće.
  • Generic placeholder image
    x 13.06.2024. 14:14
    Stanje zadovoljavajuće a kafane sa prekomjernom bukom rade do kasno u noć, redovna škripa guma na cestama, prakiranje na trotoarima pa čak i pored osnovne škole itd....
Повезане вијести
Добродошлица за 33 приправника који полицијски рад настављају на територији ПУ Источно Сарајево Добродошлица за 33 приправника који полицијски рад настављају на територији ПУ Источно Сар...
Бабаљ: Ћосић и Вујичић да упуте јавно извињење грађанима Источног Сарајева, Српске и Србије Бабаљ: Ћосић и Вујичић да упуте јавно извињење грађанима Источног Сарајева, Српске и Србије
Возачи опрез, почела је нова школска година! Возачи опрез, почела је нова школска година!
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 7m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 30m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 3m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 0m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 51m
    0