Stanje bezbjednosti stabilno i zadovoljavajuće

13.06.2024. 13:22
6
IZVOR: srna.rs

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u maju su registrovana 54 krivična djela što je za 31 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, rekao je načelnik Uprave Branimir Šehovac.

Šehovac je na konferenciji za novinare istakao da je rasvijetljeno osam od 10 krivičnih djela počinjenih po nepoznatom izvršiocu, što je oko 85 odsto.

- U maju nismo evidentirali krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti protiv života i tijela koja bi izazvala uznemirenost stanovništva - rekao je on i dodao da je ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 96 odsto.

Šehovac ističe da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave u maju bilo stabilno i zadovoljavajuće.

On je najavio da će u narednom periodu sprovoditi niz mjera i aktivnosti kako represivnih tako i preventivnih, kako bi poboljšali stanje bezbjednosti na području Policijske uprave.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro istakao je da je u maju registrovano 37 narušavanja javnog reda i mira, što je za dva odsto više u odnosu na uporedni period, a evidentiran je i 41 prekršaj.

On je rekao da su policijski službenici podnijeli četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 38 prekršajnih naloga protiv 42 lica.

Čvoro je istakao da su najčešći prekršaji iz ove oblasti konzumiranje opojnih droga 15 i vrijeđanje u devet slučajeva.

On je rekao da se u maju dogodilo 50 saobraćajnih nezgoda što je za 12,3 odsto manje u odnosu na uporedni period nije bilo poginulih lica, dok je povrijeđeno 21 lice, što je dva odsto manje u odnosu na uporedni period, od kojih su četiri teže povrijeđena, a 17 je zadobilo lakše povrede.

- Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta - 13 i prvenstvo prolaza 17. Iz saobraćaja je isključeno 245 vozača ili 21,9 odsto više u odnosu na uporedni period, od kojih je 190 isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola i 22 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava - naveo je on.

S ciljem održavanja i poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave, Čvoro je rekao da će od 13. do 17. juna biti sprovedena akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Čvoro je rekao da su od početka godine evidentirane 244 saobraćajne nezgode, da je to smanjenje u odnosu na isti period prošle godine, ali da se bilježi povećanje saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima za 15,7 odsto.

Od početka godine u saobraćajnim nesrećama na području Uprave poginula su tri lica, a u istom periodu prošle godine poginulo je jedno lice.

Čvoro je apelovao na vozače da poštuju saobraćjna pravila i propise, da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu i da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme upravljanja motornim vozilom kako bi svoju i bezbjednost drugih učesnika podigli na viši nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je u vezi sa 54 krivična djela registrovana u maju nadležnom tužilaštvu dostavljeno 49 izvještaja protiv 48 lica, od kojih je osam povratnika u vršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik.

Cerovina je rekao da je evidentirano 47 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, tri privrednog i jedno krivično djelo u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, tri iz bezbjednosti javnog saobraćaja.

On je naglasio da je iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno 65 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema njegovim riječima, u vezi sa tri krivična djela privrednog kriminaliteta, nadležnom tužilaštvu dostavljena su tri izvještaja protiv tri lica, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 35.346 KM.

Komentari 6
 • Generic placeholder image
  Dobrinja 14.06.2024. 21:32
  Dođite u Dobrinju četiri voze ko ludi oko tržnog centra pitanje dana kad će djeca nastradati stanite u civilu da vidite šta se dešava i kojom brzinom voze
 • Generic placeholder image
  Paljanin 13.06.2024. 16:49
  Grohotom se smijem!
 • Generic placeholder image
  Kurbla 13.06.2024. 15:25
  Šta zadovoljavajuće...to nervozno, to škripi gumama, to vrišti, to skače. Petkom i subotom u noćnim časovima potrošim vreću krumpjera dok magarce rašćeram ispred zgrade...sve ludo. Onaj moj mali svako malo se budi i pita "tajo, ko galami?"...
 • Generic placeholder image
  Iskreno422 13.06.2024. 15:14
  Stanje redovno sve je bezbjedno, kad na prostoru Istočnog Sarajeva sve kontrolišu kriminalci, za sve se pitaju. Policija im dođe samo kao uslužni servis i štiti njihove poslove.
 • Generic placeholder image
  Re:X 13.06.2024. 15:12
  Pa to je zadovoljavajuće. Jedva znači prolazno.
  Nije dobro, daleko od vrlo dobrog i odličnog. Tek zadovoljavajuće.
 • Generic placeholder image
  x 13.06.2024. 14:14
  Stanje zadovoljavajuće a kafane sa prekomjernom bukom rade do kasno u noć, redovna škripa guma na cestama, prakiranje na trotoarima pa čak i pored osnovne škole itd....
Povezane vijesti
Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška Mokro: Prilikom pretresa kuće oduzeta puška
Pojačana kontrola saobraćaja na putevima u nadležnosti PU Istočno Sarajevo Pojačana kontrola saobraćaja na putevima u nadležnosti PU Istočno Sarajevo
Uhapšen zbog pucnjave u Palama Uhapšen zbog pucnjave u Palama
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  35m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 37m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 8m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 11m
  1
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  15h 39m
  2