Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу

21.11.2023. 13:28
1
ИЗВОР: srna.rs

Стара српска православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву прославила је крсну славу – Аранђеловдан у присуству великог броја вјерника.

Литургију је служио декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" из Фоче протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, који је у бесједи истакао да је у овом свијету много такозваних мудрих и разборитих за које се временом покаже да то нису, док они безазлени тријумфују својом мудрошћу.

- Вјера у анђеле, у бестјелесна бића, толико је битна, извјесна и истина да је без ње незамислив и Стари и Нови завјет - рекао је протојереј-ставрофор Топаловић, те додао да све оно што је лијепо и узвишено не може знати и видјети већ само осјетити.

Протојереј-ставрофор је истакао да се већ хиљадама година осјећа присуство Светих архангела Михаила и Гаврила и небеских сила у цркви, људској заједници, али и у појединачним животима.

- Зар нисмо сто пута у животу осјетили да стоји неки стражар невидљиви иза нас? То је онај анђео чувар који се по нашој вјери додјељује сваком човјеку који долази на овај свијет и прати га, те му не да да иде странпутицама, да чини зло и чува га од насртаја демона и зла овог свијета - навео је Топаловић.

Сванимир Крешталица из Источног Сарајева изразио је посебно задовољство што му је припала част да буде кум славе Старе српске православне цркве у Сарајеву, додајући да је важно чувати традицију, вјеру и православље.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да је ова црква свједочанство постојања српског народа на овом простору.

Он је рекао да стара црква окупља народ сваке недјеље и празника, додајући да долазе малобројни сарајевски Срби старије генерације, али и Срби из Источног Сарајева и других градова.

- Наши коријени су овдје у Сарајеву. Источно Сарајево је нови град, који је близу, али не заборављамо своје коријене и никад нећемо одустати од њих - истакао је Ћосић.

Он је напоменуо да не треба заборавити да је православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила најстарији вјерски објекат у овом граду, што говори о томе колико су дуго Срби присутни у Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула истакао је да је овај дан дивна прилика да се присусутвује литургији у Старој цркви, јер када год се служи литургија и Царство небеско се оприсутњује на земљи.

- Ово је прилика да се помолимо Светим архангелима, на челу са Михаилом, да нас чувају, штите и воде кроз овоземни живот. Да чува и штити овај град и све људе који живе у њему. Значајан дан и догађај за Стару цркву и све вјерне људе који живе овдје или који су живјели. Већина нас је овдје одрастала, овдје смо крштени и дјетињство овдје провели - рекао је Бартула.

Стара православна црква на Башчаршији најстарији је сакрални објекат у Сарајеву и околини, и као таква представља најбогатији и најважнији културно-историјски споменик од прворазредног значаја за општу културну баштину.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    ❤️ 21.11.2023. 14:04
    Kreštalice.. divni ljudi❤️❤️❤️
Повезане вијести
Познат идентитет мушкарца који је ранио дјевојку у Сарајеву Познат идентитет мушкарца који је ранио дјевојку у Сарајеву
Пуцњава на Башчаршији: Рањена дјевојка, ухапшен мушкарац Пуцњава на Башчаршији: Рањена дјевојка, ухапшен мушкарац
Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 11m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 25m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    18h 17m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    20h 42m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 6m
    0