Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу

21.11.2023. 13:28
1
ИЗВОР: srna.rs

Стара српска православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву прославила је крсну славу – Аранђеловдан у присуству великог броја вјерника.

Литургију је служио декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" из Фоче протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, који је у бесједи истакао да је у овом свијету много такозваних мудрих и разборитих за које се временом покаже да то нису, док они безазлени тријумфују својом мудрошћу.

- Вјера у анђеле, у бестјелесна бића, толико је битна, извјесна и истина да је без ње незамислив и Стари и Нови завјет - рекао је протојереј-ставрофор Топаловић, те додао да све оно што је лијепо и узвишено не може знати и видјети већ само осјетити.

Протојереј-ставрофор је истакао да се већ хиљадама година осјећа присуство Светих архангела Михаила и Гаврила и небеских сила у цркви, људској заједници, али и у појединачним животима.

- Зар нисмо сто пута у животу осјетили да стоји неки стражар невидљиви иза нас? То је онај анђео чувар који се по нашој вјери додјељује сваком човјеку који долази на овај свијет и прати га, те му не да да иде странпутицама, да чини зло и чува га од насртаја демона и зла овог свијета - навео је Топаловић.

Сванимир Крешталица из Источног Сарајева изразио је посебно задовољство што му је припала част да буде кум славе Старе српске православне цркве у Сарајеву, додајући да је важно чувати традицију, вјеру и православље.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да је ова црква свједочанство постојања српског народа на овом простору.

Он је рекао да стара црква окупља народ сваке недјеље и празника, додајући да долазе малобројни сарајевски Срби старије генерације, али и Срби из Источног Сарајева и других градова.

- Наши коријени су овдје у Сарајеву. Источно Сарајево је нови град, који је близу, али не заборављамо своје коријене и никад нећемо одустати од њих - истакао је Ћосић.

Он је напоменуо да не треба заборавити да је православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила најстарији вјерски објекат у овом граду, што говори о томе колико су дуго Срби присутни у Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула истакао је да је овај дан дивна прилика да се присусутвује литургији у Старој цркви, јер када год се служи литургија и Царство небеско се оприсутњује на земљи.

- Ово је прилика да се помолимо Светим архангелима, на челу са Михаилом, да нас чувају, штите и воде кроз овоземни живот. Да чува и штити овај град и све људе који живе у њему. Значајан дан и догађај за Стару цркву и све вјерне људе који живе овдје или који су живјели. Већина нас је овдје одрастала, овдје смо крштени и дјетињство овдје провели - рекао је Бартула.

Стара православна црква на Башчаршији најстарији је сакрални објекат у Сарајеву и околини, и као таква представља најбогатији и најважнији културно-историјски споменик од прворазредног значаја за општу културну баштину.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  ❤️ 21.11.2023. 14:04
  Kreštalice.. divni ljudi❤️❤️❤️
Повезане вијести
Саборни храм Свете Тројице у Мостару прославио крсну славу Саборни храм Свете Тројице у Мостару прославио крсну славу
Слава манастира Свете Тројице у Озерковићима у недјељу Слава манастира Свете Тројице у Озерковићима у недјељу
Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  2h 8m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  21h 26m
  2
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  22h 44m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  15h 1m
  2
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  23h 24m
  0