Stara crkva na Baščaršiji proslavila krsnu slavu

21.11.2023. 13:28
1
IZVOR: srna.rs

Stara srpska pravoslavna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu proslavila je krsnu slavu – Aranđelovdan u prisustvu velikog broja vjernika.

Liturgiju je služio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, koji je u besjedi istakao da je u ovom svijetu mnogo takozvanih mudrih i razboritih za koje se vremenom pokaže da to nisu, dok oni bezazleni trijumfuju svojom mudrošću.

- Vjera u anđele, u bestjelesna bića, toliko je bitna, izvjesna i istina da je bez nje nezamisliv i Stari i Novi zavjet - rekao je protojerej-stavrofor Topalović, te dodao da sve ono što je lijepo i uzvišeno ne može znati i vidjeti već samo osjetiti.

Protojerej-stavrofor je istakao da se već hiljadama godina osjeća prisustvo Svetih arhangela Mihaila i Gavrila i nebeskih sila u crkvi, ljudskoj zajednici, ali i u pojedinačnim životima.

- Zar nismo sto puta u životu osjetili da stoji neki stražar nevidljivi iza nas? To je onaj anđeo čuvar koji se po našoj vjeri dodjeljuje svakom čovjeku koji dolazi na ovaj svijet i prati ga, te mu ne da da ide stranputicama, da čini zlo i čuva ga od nasrtaja demona i zla ovog svijeta - naveo je Topalović.

Svanimir Kreštalica iz Istočnog Sarajeva izrazio je posebno zadovoljstvo što mu je pripala čast da bude kum slave Stare srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, dodajući da je važno čuvati tradiciju, vjeru i pravoslavlje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naveo je da je ova crkva svjedočanstvo postojanja srpskog naroda na ovom prostoru.

On je rekao da stara crkva okuplja narod svake nedjelje i praznika, dodajući da dolaze malobrojni sarajevski Srbi starije generacije, ali i Srbi iz Istočnog Sarajeva i drugih gradova.

- Naši korijeni su ovdje u Sarajevu. Istočno Sarajevo je novi grad, koji je blizu, ali ne zaboravljamo svoje korijene i nikad nećemo odustati od njih - istakao je Ćosić.

On je napomenuo da ne treba zaboraviti da je pravoslavna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila najstariji vjerski objekat u ovom gradu, što govori o tome koliko su dugo Srbi prisutni u Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula istakao je da je ovaj dan divna prilika da se prisusutvuje liturgiji u Staroj crkvi, jer kada god se služi liturgija i Carstvo nebesko se oprisutnjuje na zemlji.

- Ovo je prilika da se pomolimo Svetim arhangelima, na čelu sa Mihailom, da nas čuvaju, štite i vode kroz ovozemni život. Da čuva i štiti ovaj grad i sve ljude koji žive u njemu. Značajan dan i događaj za Staru crkvu i sve vjerne ljude koji žive ovdje ili koji su živjeli. Većina nas je ovdje odrastala, ovdje smo kršteni i djetinjstvo ovdje proveli - rekao je Bartula.

Stara pravoslavna crkva na Baščaršiji najstariji je sakralni objekat u Sarajevu i okolini, i kao takva predstavlja najbogatiji i najvažniji kulturno-istorijski spomenik od prvorazrednog značaja za opštu kulturnu baštinu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    ❤️ 21.11.2023. 14:04
    Kreštalice.. divni ljudi❤️❤️❤️
Povezane vijesti
Poznat identitet muškarca koji je ranio djevojku u Sarajevu Poznat identitet muškarca koji je ranio djevojku u Sarajevu
Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka, uhapšen muškarac Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka, uhapšen muškarac
Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji - Dan kada je sve počelo Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji - Dan kada je sve počelo
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    12h 8m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    12h 52m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    16h 57m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    17h 1m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    2h 28m
    0