Статистика: Плате у Српској расле до 177 марака

15.10.2019. 10:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Нето плате у Српској за годину дана нарасле су до 177 марака, показује званична статистика.

За ту цифру су, по информацијама Републичког завода за статистику, повећане зараде запослених у области пословања некретнинама.

Статистичари у својим базама имају укупно 19 подручја рада, од чега је у чак 18 области забиљежено повећање зарада, а просјек, када говоримо о расту, износи 58 марака.

Наиме, у августу прошле године просјечна плата износила је 852 марке, а у истом мјесецу ове године 910 КМ.

У посматраном периоду, једино је област финансијске дјелатности и дјелатности осигурања забиљежила пад у нето платама, и то са 1.444 на 1.403 марке.

Али, истовремено, зараде су расле, рецимо, у прерађивачкој индустрији - са 670 на 756 марака, у грађевинарству са 570 на 628, у трговини на велико и мало са 621 на 696 КМ.

Више новца на текуће рачуне лијеже и запосленима у хотелијерству и угоститељству (са 548 на 642 марке), у образовању (са 844 на 911 КМ), у дјелатности здравствене заштите (са 1.034 на 1.069 КМ) и тако даље.

У пословној заједници кажу да би могло доћи до додатног повећања плата, али да за то треба да буду испуњени одређени услови.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, истиче да привредници јесу повећавали плате, прије свега у циљу да задрже најквалитетније раднике, односно како би одржали ниво производње и испоштовали све обавезе које имају према тржишту.

-Привредници су максимално исцрпили своје ресурсе како би омогућили повећање плата. Међутим, сада је неопходно и ми инсистирамо на томе да дође до значајнијег растерећења привреде, а што би довело до додатног повећања плата. А то се прије свега односи на  смањење оптерећења на плату, односно враћања на ниво из 2008. Године-, нагласио је Благојевић у изјави за "Независне".

Признају и синдикални представници да је дошло до раста плата, али и упозоравају да то за раднике није довољно.

-Оваквим темпом, када узмемо трошкове живота, неиздрживо је живјети и радити-, рекао је за "Независне" Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Према његовим ријечима, позитиван примјер недавно је забиљежен када је ријеч о Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица", гдје је минималац подигнут на 600 марака.

-То је свакако напредак. Истовремено, најтежи случај имамо у трговини, гдје до значајног повећања није дошло. Зато данас у трговини имамо преполовљен број извршилаца. Ако ту не дође до драстичног повећања плата, бојим се да ће добар дио трговина бити затворен-, упозорава Савановић.

Према подацима Савеза синдиката РС, синдикална потрошачка корпа за август ове године износила је 1.886 марака.

Толики просјек плата није забиљежен ни у једној од споменутих 19 дјелатности обухваћених статистиком.

Наиме, у августу су највише зарађивали управо запослени у финансијским дјелатностима и дјелатностима осигурања - 1.403 марке.

Коментари 0
Повезане вијести
Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра? Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра?
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Бањалучанину плата скоро милион марака Бањалучанину плата скоро милион марака
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 5m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 51m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 12m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 55m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 0m
  18