Статусна конференција генералу Ратку Младићу

03.10.2019. 08:48
0
ИЗВОР: Srna

У Хагу ће данас пред Механизмом, насљедником Хашког трибунала, бити одржана статусна конференција у случају некадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, а питања његовог здравља биће најважнија за одбрану.

Генералов син Дарко Младић рекао је Срни да је то редовна статусна конференција на којој ће бити разматрана статусна питања, као и прошли пут.

-У односу на прошли пут, немамо никаквих измена. Његово стање није се променило ни набоље, ни нагоре, тако да у овом тренутку нема никаквих специјалних новости-, рекао је Дарко Младић.

Он истиче да не може да говори више детаља зато што ће већи дио статусне конференције бити, вјероватно, на затвореној сједници, као и да ће питања здравља у овом тренутку бити највише битна за одбрану.

-У вези са статусом одбрана има своје теме, али за породицу је најважније питање здравља-, рекао је Дарко Младић.

Статусна конференција заказана је од 15.00 до 16.00 часова.

Из Међународног механизма за кривичне судове, који је насљедник Хашког трибунала, саопштено је да је претходна статусна конференција одржана 13. јуна и да је генерал Младић у притворској јединици УН, гдје чека одлуку поводом жалбе коју је уложио на пресуду Судског вијећа.

У одлуци се наводи да статусна конференција, уз сагласност генерала Младића у писаној форми, може бити одржана без његовог присуства или уз његово учешће путем телеконференције, уколико он то жели.

Генерала Ратка Младића /76/ Хашки трибунал је неправоснажно осудио на доживотни затвор за злочине у БиХ у минулом рату. На првостепену пресуду жалбу су уложили и Младићева одбрана и хашко тужилаштво.

Послије улагања жалби и размјене писаних аргумената одбрана генерала Младића и хашко тужилаштво у догледно вријеме требало би да жалбе усмено образложе пред судијама.

Генерал Младић је у притвору у Хагу од љета 2011. године, када је ухапшен у Србији.

Суђење је почело 16. маја 2012. године. Првостепеном пресудом од 22. новембра 2017. године осуђен је на доживотни затвор.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дарко Младић: Генерал Младић пао у притворској болници и повриједио главу Дарко Младић: Генерал Младић пао у притворској болници и повриједио главу
Здравствено стање Ратка Младића "стабилно лоше" Здравствено стање Ратка Младића "стабилно лоше"
Дарко Младић потврдио да је здравствено стање Ратка Младића тешко и озбиљно Дарко Младић потврдио да је здравствено стање Ратка Младића тешко и озбиљно
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 22m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 17m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 11m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 20m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 30m
    0