Ставку у буџету БиХ повећали за 4,1 милион КМ

02.07.2020. 09:11
0
ИЗВОР: Srpska.info

Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину стигао је у Парламентарну скупштину, а у оквиру њега једна ставка посебно привлачи пажњу.

Власт планира за чак 81 одсто веће приходе по основу новчаног кажњавања грађана и правних лица!

Наиме, приходи од новчаних казни планирани су у износу од 9.372.000 КМ, што представља повећање за 4.183.000 КМ у односу на буџет у 2019.

Објашњење смо потражили од Министарства финансија и трезора БиХ, гдје нам је речено да су приходи од новчаних казни планирани на бази „плана буџетских корисника, који остварују ове приходе у оквиру своје надлежности, те на основу извршења у 2018. и 2019. години“.

– Приходи се односе на: приходе од казни у кривичном поступку, приходе од казни по одредбама Закона о конкуренцији, новчане казне за прекршаје, приходе од казни по Закону о кретању и боравку странаца и азилу, новчане казне према Закону о заштити личних података, приходе од накнде трошкова поступка/Правобранилаштво и приходе од одузетих предмета/Суд БиХ – кажу у Министарству финанасија и трезора БиХ.

За разлику од прошлогодишњег буџета, када је власт на нивоу БиХ планирала више пара по основу такси које грађани плаћају приликом одрицања од држављанства, овај пут су остали на истој цифри – 2.550.000 КМ.

Приходи по издавању путних исправа планирани су већи за 11 одсто, док су процјене да ће ове године у БиХ бити регистровано мање возила, па су ови приходи са 3,8 милиона КМ смањени на 3,5 милиона марака. Приходи за сервисирање спољног дуга су већи из ФБиХ за 9,6 милиона КМ, а од Српске мањи за 28,8 милиона КМ.

Буџетски оквир остаје исти као и раније, али су за два одсто или за 11,5 милиона КМ повећани трошкови за плате и накнаде. Како је раније речено, ради се о повећању плата припадницима ОС БиХ и полицијских агенција.

Гледано по институцијама, већи буџет је планиран за Тужилаштво БиХ, Меморијални центар Сребреница – Поточари, Граничну полиција БиХ, Службу за послове са странцима, а за Комисију за концесије БиХ, чије укидање тражи лидер ДНС Ненад Нешић, у буџету који је прошао Савјет министара и Предсједништво БиХ, планиран је чак већи буџет за 13.000 КМ, и износи 1.071.000 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    15h 7m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    17h 26m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 53m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 33m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    13h 14m
    0