Стејт департмент: Албанија и С. Македонија међу земљама које ће примити Авганистанце

21.08.2021. 15:07
0
ИЗВОР: webtribune.rs

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је до сада, осим САД, још 12 земаља пристало да макар привремено прими избјеглице из Авганистана, а међу њима су и Сјеверна Македонија и Албанија.

- Албанија, Канада, Колумбија, Костарика, Чиле, самопроглашено Косово, Сјеверна Македонија, Мексико, Пољска, Катар, Руанда и Уганда су дали великодушне понуде у погледу напора који се улажу у пресељење угрожених Авганистанаца - рекао је Блинкен, а саопштио касно синоћ амерички Стејт департмент.

- Изузетно цијенимо подршку коју су понудили и поносни смо да са њима сарађујемо у заједничкој подршци авганистанском народу. Охрабрени смо и тиме што друге земље такође разматрају да понуде подршку - рекао је Блинкен, преноси Бета.

Блинкен је рекао да се преко територије 14 земаља већ сада, или ће се ускоро обављати транзит евакуисаних Авганистанаца и држављана других држава који су напустили Авганистан.

То су, како је навео, Бахреин, Данска, Француска, Немачка, Италија, Казахстан, Кувајт, Катар, Таџикистан, Турска, Украјина, Уједињени Арапски Емирати, Велика Британија и Узбекистан.

Блинкен је рекао да су САД од 14. августа омогућиле да америчким авионима Кабул напусти око 13.000 људи и да настављају са операцијом спасавања.

- Током протеклих пар дана САД су кроз своје дипломатске канале организовале до сада незапамћену глобалну акцију евакуације америчких држављана, особља партнерских држава и угрожених Авганистанаца из Кабула - рекао је Блинкен.

- Желим посебно да захвалим нашим партнерима широм планете који су били од кључног значаја у овој операцији - рекао је државни секретар САД.

Коментари 0
Повезане вијести
Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната
Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету Нестали “фалкон 10” био на медицинском лету
Нагорно-Карабах напустило 76.400 људи Нагорно-Карабах напустило 76.400 људи
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 13m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 35m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    16h 26m
    0