Степен дуготрајне незапослености и даље висок

17.05.2022. 09:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Степен дуготрајне незапослености је и даље висок те је око 79,5 одсто незапослених било без посла дуже од годину дана.

Наводи се то у Плану о смјерницама политика тржишта рада и активним мјерама запошљавања у БиХ за 2022. годину, документу Министарства цивилних послова БиХ, а који је у форми консултација.

- Тржиште рада у БиХ се већ дуго суочава са великим изазовима, запосленост је ниска, а незапосленост још веома висока. Кључни фактори за упорно висок степен незапослености су непостојање одговарајућих прилика за запослење у привреди, неусклађеност наставних планова и програма с потребама тржишта рада и висока пореска оптерећења, посебно у погледу категорије људи с најнижим примањима - наводи се у овом документу.

С друге стране, Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, истиче да постоји страховит притисак послодавца да се увози радна снага.

- Када су у питању радне дозволе, онолико колико их није искориштено током цијеле прошле године јесте сада у ова четири мјесеца. Дошли смо у ситуацију да обућарска индустрија моли да им се дозволи увоз радника из Индије и Пакистана - рекао је Тривић за Независне новине".

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, истиче да је добар дио оних који су на бироу ту ради здравственог осигурања.

- Они се воде на евиденцији, али су радни ангажман пронашли ван граница БиХ, а овдје се с времена на вријеме пријављују ради здравственог осигурања - навео је Шаторовић за Независне новине".

Из Агенције за статистику БиХ су јуче саопштили да је у фебруару 2022. године број регистрованих незапослених особа у БиХ износио 375.689.

- У фебруару 2022. године број запослених особа у БиХ износио је 839.415 - навели су из ове агенције.

Иначе, у споменутом документу наведено је да је у 2021. години забиљежен пад броја незапослених лица на евиденцијама завода и служби запошљавања у БиХ.

- Просјечан број незапослених лица у 2021. години износио је 394.402 и у односу на просјек у 2020. години смањио се за 20.829 или пет одсто - наводи се у овом плану.

Што се тиче квалификационе структуре, највеће учешће у укупној незапослености у 2021. години у БиХ чиниле су особе са трећим степеном образовања КВ радници 31,6 одсто, затим радници са средњом стручном спремом 28,8 одсто, те НКВ радници 26,9 одсто.

У 2021. години, додаје се, с евиденција Федералног завода за запошљавање, Завода за запошљавање Републике Српске и Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ укупно је запослено 119.960 незапослених лица.

Када су у питању смјернице за 2022. годину, како се наводи, наредни период сигурно ће обиљежити снажна борба за стабилизацију економских прилика, посебно на тржишту рада.

Планирано је да у ФБиХ у 2022. години програмима активне политике запошљавања буде обухваћено 14.650 особа које немају посао. У Републици Српској је планирано запошљавање више десетина хиљада људи.

- Имајући у виду остварени тренд запошљавања лица с евиденције у 2021. години и мјерама ове активне политике запошљавања, планирано је да се у 2022. години запосли 30.000 особа с евиденције Завода за запошљавање Републике Српске - истиче се у овом документу.

Аутор: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО) Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО)
Почиње исплата 750 КМ незапосленим родитељима четворо и више дјеце Почиње исплата 750 КМ незапосленим родитељима четворо и више дјеце
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 41m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 36m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 25m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 47m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 2m
    0