Стевандић: Расте број пацијената на респираторима

13.07.2020. 11:36
1
ИЗВОР: Srna

Шеф тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да је у Републици Српској погоршана епидемиолошка ситуација узрокована вирусом корона и зато је неопходно поштовати прописане мјере.

– Непобитна чињеница јесте да свако може да се зарази вирусом корона и да од њега умре. Зато апелујем да становници поштују прописане мјере, односно држе дистанцу, носе заштитну маску, воде рачуна о личној и хигијени простора – рекао је Стевандић.

Он је истакао да епидемиолошка ситуација директно зависи од дисциплине становника, те да се старија популација придржава прописаних мјера.

– Што дисциплина буде већа, епидемиолошка ситуација биће боља. Нажалост, проблем јесу млади људи који се окупљају на различитим прославама и у угоститељским објектима, тако да тренутно више оболијевају и преносе вирус корона – додао је Стевандић.

Он је навео да је тренутно број заражених у Српској већи него прије три мјесеца када је био највећи број лица прикључених на респираторе.

– Сада поново расте број људи на респиратору и са тешким симптомима. Здравствени систем је преморен, иако се од почетка пандемије држао добро. Нажалост, престали смо да цијенимо рад здравствених радника, а примјер њихове преданости јесте Универзитетски клинички центар Републике Српске који је имао више од 870 пријема пацијената заражених вирусом корона и по томе је друга установа на Балкану – рекао је Стевандић.

Он је нагласио да су здравствени радици и даље изложени огромним напорима, и да су се многи, који су били заражени, вратили на посао.

– Проблем је што ћемо и економски бити лошији, али на сву срећу у Српској није недостајало респиратора и медицинског материјала и тако ће бити и убудуће. Молим грађане да схвате да од одговорности зависи борба са вирусом корона, јер без колективне свијести нећемо моћи да изађемо на крај – закључио је Стевандић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 13.07.2020. 11:56
    Kako nemozete da shvatite,koga kog da testirate,biće pozitivan na koronu,il je zimus prelezao il prehodao,a i sad ima obicnih korona virusa. Ali to mora Stevandic da mlati u svoju korist😈😈😈
Повезане вијести
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    37m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 33m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 18m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 17m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 29m
    0