Стигао дуго ишчекивани робот за рехабилитацију

04.10.2019. 12:07
0

Након дугог ишчекивања, мала Кристина Шакотић из Зворника и Чика Гвозден, “чаробни робот” за рехабилитацију, коначно су се срели.

Мала Каћа данас је пред телевизијским камерама и фотоапаратима показала како ради систем за роботски потпомогнуту рехабилитацију, вриједан око 1,5 милона КМ, који је данас свечано представљен у Заводу “Др Милослав Зотовић” у Бањалуци.

Занимљиво је да се дјеци, док вјежбају, на екрану приказују видео игрице, које прате вјежбу, па кад правилно ради дијете пролази кроз нивое.

– Није напорно, забавно је – каже мала Кика.

Слика

Њени терапеути додају да је Кристина много напредовала и да је њен корак сада много сигиурнији.

Популарни Чика Гвозден је набављен захваљујући донаторској акцији “С љубављу храбрим срцима”, која је под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, одржана у децембру прошле године.

Као и у ранијим акцијама “С љубављу храбрим срцима” највише новца донирали су грађани РС, позивајући хуманитарни број, док је преостали износ обезбијеђен углавном из различитих буџетских извора.

Прикупљено је више од 1,5 милион КМ, што је било довољно за набавку висококвалитетног уређаја, његово инсталирање и едукацију кадрова.

Нови систем за роботски потмогнуту рехабилитацију састоји се, уствари од три машине различите величине и специфичне намјене, а сви су подесни за рехабилитацију дјеце и младих, који су због церебралне парализе, повреда мозга или кичмене мождине или неких других разлога имају проблем, због којег им је третман уз помоћ робота неопходан за опоравак.

Уређај за роботски асистирану рехабилитацију деци са поремећајима кретања из РС раније је био доступан једино у Словенији и Хрватској, и то само ако су њихови родитељи имали неколико хиљада евра да плате третман.

Како објашањавају стручњаци, роботски потпомогнута рехабилитација ће помоћи малишанима са тешкоћама да интензивним вјежбама обнове покидане везе између мишића руку и ногу и “командне табле” у мозгу, чиме ће добити прилику да се лакше и самосталније крећу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
“Чика Гвозден” помаже и дјеци и одраслима “Чика Гвозден” помаже и дјеци и одраслима
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 2m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    19h 11m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    7h 52m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    2h 37m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    5h 38m
    0