Стигао правилник о управљању дроном у БиХ: Обука, лиценца и полагање испита

19.08.2020. 20:52
0
ИЗВОР: Глас Српске

У "Службеном гласнику БиХ" објављен је правилник којим се уређује употреба дронова у БиХ и на овај начин је регулисана употреба летјелица које су постале веома популарне у посљедњих неколико година, а које су се користиле, практично, без икаквих правила.

Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима, како је његов пуни назив и који је сачинила Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА), дронови су категоризовани, регулисано је гдје и када се могу користити, а власници ће бити уписани у евиденцију и мораће положити испит за управљање дроном, преноси "Мондо".

У Правилнику пише да се односи на дронове до 25 килограма тежине и не примјењује се на летјелице које користе државни органи (војска, полиција, служба трагања и спашавања, царина, безбједносно-обавјештајне службе и слично), осим што ће и они морати уписати дронове у евиденцију. Такође, одредбе Правилника се не примјењују на дронове чија је максимална маса при полијетању мања или једнака 248 грама (0,248 кг), као и на летење дронова унутар затворених објеката.

Власник дрона (физичко или правно лице), који има пребивалиште или је регистрован на територији БиХ, мораће лично поднијети захтјев на прописаном обрасцу за упис у евиденцију дрона, а за сваки дрон који се упише у евиденцију, БХДЦА додјељује евиденцијску ознаку. Упис ће се морати продужити сваке три године. Занимљиво је да ће оператор дрона морати посједовати потврду о познавању зракопловних прописа за оператора дрона, а потврда ће се стицати полагањем испита и провјером познавања правила летења и прописа из области ваздухопловства и прописа о дроновима. Власници ће морати имати полицу осигурања за дрон.

Коментари 0
Повезане вијести
Поводом Дана Републике Српске плес два дрона са тробојком изнад Хан Пијеска (ВИДЕО) Поводом Дана Републике Српске плес два дрона са тробојком изнад Хан Пијеска (ВИДЕО)
Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица
Војска Србије оборила дрон изнад Рашке Војска Србије оборила дрон изнад Рашке
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    9h 27m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    9h 44m
    2
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    10h 20m
    4
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    4h 24m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    8h 49m
    0