Stigao pravilnik o upravljanju dronom u BiH: Obuka, licenca i polaganje ispita

19.08.2020. 20:52
0
IZVOR: Glas Srpske

U "Službenom glasniku BiH" objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulisana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile, praktično, bez ikakvih pravila.

Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima, kako je njegov puni naziv i koji je sačinila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizovani, regulisano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i moraće položiti ispit za upravljanje dronom, prenosi "Mondo".

U Pravilniku piše da se odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, bezbjednosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju. Takođe, odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka 248 grama (0,248 kg), kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata.

Vlasnik drona (fizičko ili pravno lice), koji ima prebivalište ili je registrovan na teritoriji BiH, moraće lično podnijeti zahtjev na propisanom obrascu za upis u evidenciju drona, a za svaki dron koji se upiše u evidenciju, BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku. Upis će se morati produžiti svake tri godine. Zanimljivo je da će operator drona morati posjedovati potvrdu o poznavanju zrakoplovnih propisa za operatora drona, a potvrda će se sticati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti vazduhoplovstva i propisa o dronovima. Vlasnici će morati imati policu osiguranja za dron.

Komentari 0
Povezane vijesti
Povodom Dana Republike Srpske ples dva drona sa trobojkom iznad Han Pijeska (VIDEO) Povodom Dana Republike Srpske ples dva drona sa trobojkom iznad Han Pijeska (VIDEO)
Od 1. januara isključivo upotreba elektronskih zdravstvenih kartica Od 1. januara isključivo upotreba elektronskih zdravstvenih kartica
Vojska Srbije oborila dron iznad Raške Vojska Srbije oborila dron iznad Raške
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    11h 4m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    11h 48m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    15h 53m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    15h 57m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    1h 24m
    0