Стојичић: Веће плате за просвјетне раднике

22.01.2024. 09:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да су обезбијеђени сви материјално-технички услови за несметан почетак наставе у другом полугодишту ове школске године, те најавила да почиње уједначавање коефицијената и да ће просвјетни радници имати веће плате.

Стојичићева је навела да се у другом полугодишти почиње примјењивати договор са Синдикатом образовања, науке и културе у вези са споразумом потписаним у августу.

- Већ јануарска плата за запослене у образовању са високом стручном спремом ће кренути у процесу уједначавања коефицијената са најнижом платом у управи - рекла је Стојичићева јутрос за РТРС.

Она је истакла да је ово признање и сатисфакција за све који раде у образовном систему Српске, што ће осјетити кроз повећање зарада.

Према њеним ријечима, образовни систем је веома динамичан, а циљ је да се стално ради на његовом унапређењу.

Стојичићева је подсјетила да изградња информационог система треба да буде завршена у првој половини године.

- У склопу тога можемо очекивати упис у вртиће, јер смо тај информациони систем проширили и на предшколско образовање - рекла је Стојичићева.

Говорећи о практичној настави у средњем образовању, Стојичићева је нагласила да је ријеч о процесу који се константно унапређује и да је циљ да ученици у средњим школама буду повезани са својим занимањем кроз рад код послодавца, те да стекну одређене практичне вјештине у школовању за то занимање.

Он је навела да је, захваљујући пословној заједници и Привредној комори, на практичној настави у овој школској години више од 4.300 ученика.

Када је ријеч о сектору културе, Стојичићева је истакла да је важно да се подржи културно стваралаштво у Српској.

- За ову годину планирано је 500.000 КМ, што је значајан износ и настојаћемо да у складу са Стратегијом културе препознамо приоритете - поручила је Стојичићева.

Она је рекла да је додјела Светосавске награде значајна манифестација коју реализује Министарство под покровитељством предсједника Републике и да ће ово признање у 2024. примити седморо просвјетних радника из предшколских установа, 24 из основних и 14 из средњих школа.

- То су наставници који су веома посвећени свом раду. То не значи да не раде и други, али награђени се истичу по нечему и добиће повељу, новчане награде - рекла је Стојичићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Први уписни рок у средње школе од 17. јуна Први уписни рок у средње школе од 17. јуна
Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Најчитаније
 • Слана бајадера
  13h 44m
  0
 • Злочин у Варварину
  13h 19m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  6h 21m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  5h 14m
  4
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  8h 18m
  2