Стотине кубика смећа плови Лимом (ВИДЕО)

07.11.2020. 13:34
0
ИЗВОР: Прибојски портал/РИНА

Стотине кубика смећа поново плови ријеком Лим и пријети да изазове еколошку катастрофу. Некада једна од најчистијих ријека у којој су се одрасли и дјеца купали, сада је плутајућа депонија од пластике и најразличитијег отпада.

Због недостатка финансијских средстава постављање заштитне сајле није довршено, што отежава ситуацију.

-Зависно од временских услова, вјетрова и киша гомила се количина отпада на ријеци. Ово нагомилавање смећа може да буде велики проблем, јер може да угрози рад електране, а уколико се подигну уставе, Прибој ће имати практично плутајућу депонију, такав сценарио се већ десио прије неког времена, а слике су биле катастрофалне - рекао је за РИНУ, Синиша Лаковић из Еколошког удружења „Јастреб“.

Осам општина кроз које протиче Лим немају санитарне депоније,а сметљишта се налазе у приобаљу, па се Лим пуни најразличитијим отпадом које стиже из Црне Горе, Босне и Херцеговине и депоније Стањевине у Пријепољу.

-Четрдесет хиљада кубних метара смећа годишње плута Лимом, према процјенама стручњака који су то испитивали. Око 40 одсто отпада потоне, 20 одсто се задржи на обалама, а 40 одсто прође воденим током - рекао је Горан Рековић, председник Фонда за заштиту животне средине општини Прибој.

Еколози у Прибоју упозоравају да уколико се ускоро нешто не предузме да би Лим могао да постане мртва ријека и истичу да имају припремљен пројекат за постављање сајле и плутајућих баријера на Лиму за купљење смећа које плови ријеком, али да за његову реализацију недостаје новац.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања Најстарија спалионица отпада у Бечу прославила 60 година постојања
До 2050. године у океану ће бити више пластике него рибе До 2050. године у океану ће бити више пластике него рибе
Становници Источног Новог Сарајева захтијевају ниже цијене накнада за одвоз смећа Становници Источног Новог Сарајева захтијевају ниже цијене накнада за одвоз смећа
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 27m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    8h 51m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 6m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 35m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    8h 45m
    0