Stotine kubika smeća plovi Limom (VIDEO)

07.11.2020. 13:34
0
IZVOR: Pribojski portal/RINA

Stotine kubika smeća ponovo plovi rijekom Lim i prijeti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih rijeka u kojoj su se odrasli i djeca kupali, sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava postavljanje zaštitne sajle nije dovršeno, što otežava situaciju.

-Zavisno od vremenskih uslova, vjetrova i kiša gomila se količina otpada na rijeci. Ovo nagomilavanje smeća može da bude veliki problem, jer može da ugrozi rad elektrane, a ukoliko se podignu ustave, Priboj će imati praktično plutajuću deponiju, takav scenario se već desio prije nekog vremena, a slike su bile katastrofalne - rekao je za RINU, Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

Osam opština kroz koje protiče Lim nemaju sanitarne deponije,a smetljišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju.

-Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procjenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 odsto otpada potone, 20 odsto se zadrži na obalama, a 40 odsto prođe vodenim tokom - rekao je Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

Ekolozi u Priboju upozoravaju da ukoliko se uskoro nešto ne preduzme da bi Lim mogao da postane mrtva rijeka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rijekom, ali da za njegovu realizaciju nedostaje novac.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Najstarija spalionica otpada u Beču proslavila 60 godina postojanja Najstarija spalionica otpada u Beču proslavila 60 godina postojanja
Do 2050. godine u okeanu će biti više plastike nego ribe Do 2050. godine u okeanu će biti više plastike nego ribe
Stanovnici Istočnog Novog Sarajeva zahtijevaju niže cijene naknada za odvoz smeća Stanovnici Istočnog Novog Sarajeva zahtijevaju niže cijene naknada za odvoz smeća
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    22h 31m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    22h 38m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    19h 20m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    13h 58m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    14h 30m
    0