Стрмоглави пад цијена нафте у свијету у БиХ се једва осјети

27.09.2022. 09:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Док је вриједност нафтних деривата на свјетском тржишту на најнижем нивоу од јануара ове године, у БиХ су цијене дизела и бензина само благо пале.

Наиме, цијене нафте су наставиле пад, другу сесију заредом, због страха од смањења тражње за горивом усљед очекиване глобалне рецесије изазване повећањем свјетских каматних стопа и јачањем америчког долара, који ограничава могућност куповина нафте потрошачима који посједују друге валуте.

Европска нафта брент за новембарску испоруку (фјучерс уговори) пала је за 1,24 долара или за 1,44 одсто, на 84,91 долар по барелу, према посљедњим расположивим подацима с портала Oilprice.com, који прати цијене на тржишту у реалном времену.

Фјучерси америчке нафте WTI, такође за испоруку у новембру, потонули су за 1,32 долара или за 1,68 одсто, на 77,42 долара за барел.

Цијене оба типа нафте су се у петак суновратиле за око пет процената на најнижи ниво од јануара ове године.

На питања можемо ли очекивати појефтињење цијена горива у наредном периоду у Републици Српској због ниских цијена на свјетском тржишту, од Драгана Тришића, предсједника Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Републике Српске, и поред многобројних позива и порука одговор нисмо добили.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача „реакција“ из Бањалуке, сматра да наши продавци екстрапрофитирају из ове ситуације.

- Они се правдају тиме да имају велике залихе и да док њих не потроше не могу смањити цијене дизела и бензина. Барел нафте је, ако се не варам, тренутно око 85 долара, док је након избијања сукоба у Украјини био око 140 долара по барелу. Цијене нафте на нашем тржишту су биле сличне цијенама које су сада, а види се колика је разлика - казао је за "Независне" Срдић.

С бензинских пумпи широм БиХ које смо контактирали и питали за цијене дизела и бензина видјели смо да је дошло до благог појефтињења нафтних деривата, те да се не зна шта ће бити у наредном периоду.

На "Нестро петрол" бензинској пумпи у Бањалуци су цијене нафтних деривата у претходних неколико дана пале.

- Тренутна цијена литра дизела је од прије неколико дана 3,13 КМ, док је за један литар бензина потребно издвојити 2,69 КМ - казала је радница једне од пословница ове пумпе у Бањалуци.

С "Петрол" пумпе у Бањалуци су нам казали да су такође претходних дана снижене цијене нафтних деривата.

- Бензин нам тренутно кошта 2,73 КМ, док за литар дизела купац треба издвојити 3,15 КМ - навели су с ове бензинске пумпе.

На неким пумпама у Бањалуци дизел је тренутно могуће наћи и за 3,08 КМ, док је најјефтинији бензин од 2,61 КМ.

С једне бензинске пумпе у Приједору су нам рекли да је гориво у претходних мјесец дана појефтинило, те да и у наредном периоду очекују да се тај тренд настави.

- Цијена дизела је тренутно 3,07 КМ по литри, док бензин тренутно кошта 2,64 КМ - казао је радник ове пумпе.

Радник једне пумпе у Тузли казао је да претходних дана није дошло до корекције цијена нафтних деривата.

- Слична је цијена горива као и прије двадесетак дана. Литар дизела је 3,21 КМ, а бензина 2,76 КМ - додао је овај радник.

Пише: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра претежно облачно са слабом кишом Сутра претежно облачно са слабом кишом
Рођене 22 бебе у Српској Рођене 22 бебе у Српској
Грађани БиХ у потрази за послом очекују плату од 940 евра Грађани БиХ у потрази за послом очекују плату од 940 евра
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  9h 3m
  4
 • Изабрани вршиоци дужности чланова Предсједништва СДС-а
  23h 21m
  11
 • Театар у сарајевских Срба
  38m
  0
 • Покренут поступак против Србије због истицања заставе у свлачионици
  23h 5m
  0
 • Тениски клуб „Војковићи“ освојио седам медаља у „Зетри“
  23h 35m
  0