Стручњаци објашњавају зашто није добро пити воду током јела

21.09.2023. 18:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Постоји раширена навика међу људима да пију воду током оброка, међутим, стручњаци истичу да то може бити некорисно, па чак и штетно за дигестивни процес.

Вода има многе користи за наше здравље - подржава пробаву, одржава хидратацију коже, помаже у процесу мршављења и пружа енергију.

Препоручује се уносити најмање двије литре воде дневно како бисмо одржавали оптимално хидрирано тијело. Међутим, важно је раздвојити унос воде од оброка.

Стручњаци упозоравају да комбинација воде са храном током оброка може разблажити дигестивне ензиме који су кључни за варење хране. То може резултирати лошом пробавом и проблемима са варењем, укључујући опстипацију. Поред тога, пијење воде током јела може изазвати пораст нивоа инсулина, што повећава ризик од складиштења масти у тијелу и може довести до гојазности.

Стручњаци препоручују да се вода не конзумира пола сата прије јела и најмање сат времена након јела како би се избегли потенцијални проблеми са варењем.

Ако се осјећате нелагодно док једете и желите попити гутљај воде, боље је то радити постепено, у малим количинама, умјесто да пијете веће количине воде током оброка. Овај приступ може помоћи да се очува ефикасно варење хране и очува добро здравље.

Коментари 0
Повезане вијести
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 40m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 35m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 29m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 57m
    0