Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?

22.02.2024. 12:37
0
ИЗВОР: biznisinfo.ba

У Републици Српској нови проблем у најави. Овај пут с производњом електричне енергије. Аналитичари упозоравају на реалну могућност поскупљења струје за домаће потрошаче након недавне пресуде у корист словеначке електропривреде.

Предузеће Рудник и термоелектрана Угљевик је по основу међународне арбитраже у обавези да до краја радног вијека словеначкој електропривреди испоручује трећину произведене струје, а због словеначког улагања у РиТЕ Угљевик прије рата.

То је потенцијално огроман проблем по Електропривреду Републике Српске, која остаје без дијела електричне енергије за извоз.

– Суштина је да је то добро за РиТЕ Угљевик јер ће добити већу цијену за електричну енергију него од Електропривреде Републике Српске, али је изразито лоше за Електропривреду Српске јер се у Угљевику произведе трећина укупне струје у Републици Српској. Сада када Угљевик даје трећину струје Словенцима, то значи да Електропривреда Српске неће више имати струје за извоз на инострана тржиста – истиче новинар Синиша Вукелић за ФТВ.

И цијена по којој ће Словенци добијати струју неће бити баш најповољнија по РиТЕ Угљевик. Тако бар показује уговор између двије стране по којем је јасно да РиТЕ Угљевик неће зарађивати на извозу струје Словенцима. То је резултат дуга према словенској електропривреди од 67 милиона евра због вишегодишњег неиспоручивања струје. Плус више од 50 милиона на име камате.

– Колико сам могао да примијетим, није у потпуности дефинисан комплетан аранжман на који начин ће се отплатити та средства – рекао је Вукота Говедарица, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Директор Електропривреде Лука Петровић увјерава да ове године грађани неће трпјети посљедице губитка спора са Словенцима.

– Влада није жељела да фактурише ово грађанима и одрекла се дивиденде на уштрб тога да грађани не осјете овај финансијски проблем – поручује Петровић.

Струја је у Републици Српској посљедњи пут поскупјела почетком прошле године. Тада је укинута такозвана јефтина тарифа, а уведено правило да они који троше више плаћају скупљу струју од оних који троше мање, извијестио је ФТВ.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 32m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 21m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 58m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 3m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 31m
    0