Студенти у Сарајеву траже смјену професорице тврдећи да их је назвала "керовима", она све пориче

08.01.2021. 19:14
0
ИЗВОР: Klix.ba
Инцидент који се десио на Фармацеутском факултету у Сарајеву узбуркао је данас ширу јавност наше земље. Главни актери ове приче су студенти који траже смјену професорице Едисе Трумић јер их је, тврде, назвала "керовима" те сама Трумић која пориче да им је уопште ишта предавала.

Према допису који су студенти доставили Ректорату Универзитета у Сарајеву, цијела ситуација одиграла се 6. јануара ове године када су имали прво онлајн предавање код професорице Трумић.

Наиме, она је ангажована с Универзитета у Тузли за потребе реализације наставе у Сарајеву, из предмета Клиничка фармација, а с обзиром да је професорица Фармацеутског факултета у Сарајеву на боловању, што  је за портал „Klix.ba“ потврдио и продекан за наставу Харис Никшић.

Професорици остао укључен микрофон

Међутим, студенти су се пожалили да су договори с професорицом на првом предавању, када су требали усагласити начин извођења наставе, резултовали  увредама.

- На молбу студента да се у договору придржавамо законских одредби и силабуса, професорица је на прилично неугодан начин одлучила зауставити дискусију и наставити с предавањем. Ипак, ове несугласице бисмо евентуално и ријешили, али је услиједило нешто чиме смо заиста остали шокирани. У току прве паузе, професорица се удаљила од свог рачунара, али микрофон је остао упаљен и сви студенти су били свједоци разговора који је услиједио између професорице и господина који је био присутан у просторији с њом. У току тог разговора смо ми као студенти називани 'керовима' и о нама се говорило користећи и друге погрдне фразе које ми је заиста неугодно написати. Ово предавање је одржано онлине, путем Google meet платформе, те смо при самом уласку на предавање добили обавијест да се предавање снима. Сходно томе, професорица би требала посједовати снимак који свједочи свему наведеном, али то можемо свакако посвједочити и сви ми студенти. О свему овоме смо обавијестили факултет исти дан, при чему смо изразили свој став да одбијамо било какву даљу сарадњу с професором који о нама као студентима на овакав начин разговара - наводи се у допису студената који је потписао предсједник Студентске асоцијације Фармацеутског факултета Амар Колашинац.

Трумић све пориче

Након што су порталу „Klix.ba“  студенти уступили аудиоснимак на којем се чује разговор женске особе, наводно професорице Трумић, како тврде, и још једне мушке особе, наводно њеног брата Амела Трумића, који је иначе на позицији допунског судије у Општинском суду у Сарајеву, портал „Klix.ba“ се јавио  професорици за коментар.

- Нисам им ни предавала нити сам изабрана на Фармацеутском факултету у Сарајеву. То је посљедица лошег односа с бившом професорицом и незадовољства студената пролазношћу. Ја сам ваљда нека колатерална штета. Немам ни радни однос ни уговор ту, све су погрешне информације. Назовите декана и продекана, снимак је фејк - казала је Трумић.

Не желећи да збуњује јавност портал “Klix.ba“ je тражио од  професорице да поново потврди њене тврдње како "она није на снимку и како није предавала студентима", на што  је јасно одговорила "Не".

Међутим, продекан за наставу Харис Никшић потврђује причу студената, додајући да му није познато поријекло аудиоснимка с предавања, али да ће Фармацеутски факултет све детаљно истражити.

- Имали смо данас састанак Управе факултета како бисмо испитали све чињенице. Жао нам је да одмах прекинемо сарадњу с професорицом јер у том случају више од 200 студената не би имало наставу. С друге стране имамо етички проблем који годинама није забиљежен на овом факултету. У протекле три године нисмо имали чак ниједан захтјев за комисијским испитом. Моја је дужност да штитим факултет и студенте. Да се све ово десило у амфитеатру, не бисмо размишљали о поступцима. Сада морамо испитати све елементе -рекаоје Никшић додавши да га погађа било каква лоша комуникација у високошколској установи.

Док професорица Трумић тврди да је "колатерална штета" у цијелој причи, из поузданих извора портал „Klix.ba сазнаје да је она као радник Министарства здравства Федерације БиХ већ одавно на боловању, али је ипак ангажована на Фармацеутском факултету у Сарајеву.

Основе културе понашања

Поводом инцидента на сарајевском факултету огласио се и Студентски парламент (СПУС) УНСА осуђујући, како наводи "понижавајући третман студената".

- Представници просвјете, осим што преносе знање, требају преносит основе културе понашања и да студентима буду квалитетан примјер како се понашати у друштвеним процесима. Улога професора је круцијална за изградњу личности студената, те као таква мора бити схваћена озбиљно. У недостатку социјалног контакта, не смијемо заборавити основне принципе и моралне темеље људскости, културе, академског односа студената и професора, те ултимативно у веома тешком периоду пандемије, ове принципе морамо максимално интензивирати и поштовати - истакли су из СПУС-а додајући да неће остати нијеми на оваква понашања професора.

Као један од водећих принципа Устава БииХ, закона и подзаконских аката, па тако и Етичког кодекса УНСА, истичу из СПУС-а, јесте начело поштовања интегритета и достојанства особе. То у првом реду подразумијева да сви чланови универзитетске заједнице требају бити поштовани као особе у складу са гарантованим правима на живот, интегритет и достојанство.

- Студенти смо пете године и у врло кратком року ћемо постати колеге нашим професорима. Овај факултет смо уписали у нади да ћемо постати академски грађани, а не 'керови', и одлучни смо у намјери да не допустимо никоме да нас у то претвори - закључили су студенти Фармацеутског факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
Накривљење крста на Саборној цркви посљедица јаких вјетрова, ускоро санација Накривљење крста на Саборној цркви посљедица јаких вјетрова, ускоро санација
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 36m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    9h 25m
    2
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    17h 49m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    22h 2m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    19h 57m
    0