Студенткиње изложене медијској хајци школовање настављају у Београду

15.07.2023. 11:19
12
ИЗВОР: katera.news

Студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву Валентина Вујичић и Слађана Тодић, које су претходних дана биле изложене медијској хајци од својих колега, али и грађана Сарајева и ФБиХ, школовање ће наставити у Србији.

Оне ће, као стипендисткиње државе Србије, школовање наставити на Академији за националну безбедност у Београду.

Генерални директор предузећа "Сарајево-гас" Источно Сарајево Недељко Елек рекао је да ће остатак трошкова њиховог школовања сносити ово предузеће.

- Повод данашњег окупљања није трагичан, али је реалан. Реалност каже да је из Сарајева протјерано 157.000 Срба, и Сарајево данас, 30 година након рата жели да протјера и ове двије дјевојке – рекао је Елек на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, директор Безбедосно-информативне агенције Србије Александар Вулин је понудио да Валентина и Слађана школовање наставе у Београду, те бораве у студентским домовима.

- Користимо синтагму "српски свијет". Управо је ово српски свијет, који нема никакве територијалне претензије према било коме, али жели да заштити сваког Србина, био он у Зубином Потоку, Лепосавићу или федералном Сарајеву - рекао је Елек.

Он је навео да се нада ће се Валентина и Слађана након завршетка школовања вратити у Републику Српску и радити у безбједоносним структурама.

Студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву рекле су да немају намјеру да наставе студије на овом факултету због медијског линча, хистерије и пријетњи по живот које су добиле због става изнесеног на "Инстаграм" профилу.

Слађана Тодић се захвалила предсједнику Милораду Додику и грађанима Српске, посебно градовима из којих долазе - Бијељини и Источном Сарајеву, на подршци, истичући да не желе да се осврћу на прошлост него да гледају само у будућност.

- Са факултета нас нису више контактирали и не знамо њихову одлуку, све информације сазнајемо са друштвених мрежа. Објављују да нисмо избачене са факултета и да нећемо бити ригорозно санкционисане, док медији преносе нешто сасвим треће. Како год било, ми смо одлуку донијеле и сматрамо да је она, у овом тренутно, најисправнија - рекла је она.

Валентина Вујичић је рекла да нису добиле подршку од колега других вјероисповијести, те да је наставак студирања на факултету у Сарајеву немогућ.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ затражило је од Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево материјал у вези са двије студенткиње, од којих је једна на друштвеним мрежама подигла три прста, а друга објавила фотографију генерала Војске Републике Српске Ратка Младића.

Из кантоналног МУП-а су саопштили да се Тужилаштво БиХ изјаснило да се овај случај квалификује као кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Коментари 12
  • Generic placeholder image
    Slavomir 16.07.2023. 18:40
    Meni je nejasna ta priča oko stipendija, ako su već tolike "patriote", što ne studiraju nešto u Kosovskoj Mitrovici nego u Beogradu jer i na Kosmetu ima državni univerzitet a mislim da su i niži troškovi studiranja.
  • Generic placeholder image
    Te Kojo 16.07.2023. 16:19
    Kako kad ga je gradonačelnik Trebinja tu završio.
  • Generic placeholder image
    zorba 16.07.2023. 12:12
    poruka je jasna: ko misli da srbuje u bosni mars u srbiju.tu poruku su nam poslali i bosnjaci i nasi vlastodrsci.
  • Generic placeholder image
    Antropolog 16.07.2023. 09:35
    Valjda nisu, onako u žurbi, zaboravile da ponesu i neku razglednicu sa sobom.
  • Generic placeholder image
    Job 15.07.2023. 23:58
    Zapita li se iko otkud sad i u ovoj priči direktor Sarajevo gasa?
  • Generic placeholder image
    Kojo 15.07.2023. 22:38
    Bato fakultet kriminalistike ne postoji u nabrojanim opština, odakle ti napamet pade Trnovo? Osim u Sarajevu ima samo još u Banja Luci. Biće njima lijepo i u Beogradu, prestižan fakultet bezbjedonosnoh nauka. Neka im je sretno dalje školovanje.
  • Generic placeholder image
    Hari 15.07.2023. 21:44
    Pun pogodak za ove mlade studentikinje svak im čast na dostojanstvu i izraženim stavovima. Plaho su ih oštetili ovi multietničari iz šeher Sarajeva, djevojke odoše na prestižan fakultet iz bezbjedonosnih nauka u Beograd. Može se komotno reći "kašika im pala u med". Neka ih sreća prati u nastavku studija, a mrzitelji svega što je Srpsko mogu samo da crknu od muke.
  • Generic placeholder image
    To 15.07.2023. 19:08
    Nemojte djeco učiti. Samo blejite po mrežama i baljezgajte i eto vam stipendije veće nego da imate sve desetke.
  • Generic placeholder image
    Dado 15.07.2023. 16:05
    Ovaj Elek samo što iz frižidera ne iskoči....
  • Generic placeholder image
    Милош 15.07.2023. 13:26
    Браво Елек, прави си патриота. Послао их у Београд и тако умањио број становника за још двоје.
  • Generic placeholder image
    СРБИЈА 15.07.2023. 13:02
    Зато Бато да их склоне од медијског линча и прогањања, а вјероватно и у случају да се покрене поступак пред судом БиХ, тамо у Србији су безбједне, ако не гријешим и ја.
  • Generic placeholder image
    Bato 15.07.2023. 12:12
    Zašto Beograd. Svi nam odoše. Zašto ne nastavak studija u Nevesinju, Trnovu, Lukavici, Palama. Baš ih nagradiše.
Повезане вијести
Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
Шумарски техничари постају његоватељи Шумарски техничари постају његоватељи
Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“ Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    4h 17m
    1
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    23h 14m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    15h 45m
    3
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    17h 35m
    3
  • Пронађена гаража пуна оружја, двојац покушао побјећи из Србије
    16h 49m
    0