Studentkinje izložene medijskoj hajci školovanje nastavljaju u Beogradu

15.07.2023. 11:19
12
IZVOR: katera.news

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, koje su prethodnih dana bile izložene medijskoj hajci od svojih kolega, ali i građana Sarajeva i FBiH, školovanje će nastaviti u Srbiji.

One će, kao stipendistkinje države Srbije, školovanje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Generalni direktor preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da će ostatak troškova njihovog školovanja snositi ovo preduzeće.

- Povod današnjeg okupljanja nije tragičan, ali je realan. Realnost kaže da je iz Sarajeva protjerano 157.000 Srba, i Sarajevo danas, 30 godina nakon rata želi da protjera i ove dvije djevojke – rekao je Elek na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, direktor Bezbedosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin je ponudio da Valentina i Slađana školovanje nastave u Beogradu, te borave u studentskim domovima.

- Koristimo sintagmu "srpski svijet". Upravo je ovo srpski svijet, koji nema nikakve teritorijalne pretenzije prema bilo kome, ali želi da zaštiti svakog Srbina, bio on u Zubinom Potoku, Leposaviću ili federalnom Sarajevu - rekao je Elek.

On je naveo da se nada će se Valentina i Slađana nakon završetka školovanja vratiti u Republiku Srpsku i raditi u bezbjedonosnim strukturama.

Studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu rekle su da nemaju namjeru da nastave studije na ovom fakultetu zbog medijskog linča, histerije i prijetnji po život koje su dobile zbog stava iznesenog na "Instagram" profilu.

Slađana Todić se zahvalila predsjedniku Miloradu Dodiku i građanima Srpske, posebno gradovima iz kojih dolaze - Bijeljini i Istočnom Sarajevu, na podršci, ističući da ne žele da se osvrću na prošlost nego da gledaju samo u budućnost.

- Sa fakulteta nas nisu više kontaktirali i ne znamo njihovu odluku, sve informacije saznajemo sa društvenih mreža. Objavljuju da nismo izbačene sa fakulteta i da nećemo biti rigorozno sankcionisane, dok mediji prenose nešto sasvim treće. Kako god bilo, mi smo odluku donijele i smatramo da je ona, u ovom trenutno, najispravnija - rekla je ona.

Valentina Vujičić je rekla da nisu dobile podršku od kolega drugih vjeroispovijesti, te da je nastavak studiranja na fakultetu u Sarajevu nemoguć.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Komentari 12
  • Generic placeholder image
    Slavomir 16.07.2023. 18:40
    Meni je nejasna ta priča oko stipendija, ako su već tolike "patriote", što ne studiraju nešto u Kosovskoj Mitrovici nego u Beogradu jer i na Kosmetu ima državni univerzitet a mislim da su i niži troškovi studiranja.
  • Generic placeholder image
    Te Kojo 16.07.2023. 16:19
    Kako kad ga je gradonačelnik Trebinja tu završio.
  • Generic placeholder image
    zorba 16.07.2023. 12:12
    poruka je jasna: ko misli da srbuje u bosni mars u srbiju.tu poruku su nam poslali i bosnjaci i nasi vlastodrsci.
  • Generic placeholder image
    Antropolog 16.07.2023. 09:35
    Valjda nisu, onako u žurbi, zaboravile da ponesu i neku razglednicu sa sobom.
  • Generic placeholder image
    Job 15.07.2023. 23:58
    Zapita li se iko otkud sad i u ovoj priči direktor Sarajevo gasa?
  • Generic placeholder image
    Kojo 15.07.2023. 22:38
    Bato fakultet kriminalistike ne postoji u nabrojanim opština, odakle ti napamet pade Trnovo? Osim u Sarajevu ima samo još u Banja Luci. Biće njima lijepo i u Beogradu, prestižan fakultet bezbjedonosnoh nauka. Neka im je sretno dalje školovanje.
  • Generic placeholder image
    Hari 15.07.2023. 21:44
    Pun pogodak za ove mlade studentikinje svak im čast na dostojanstvu i izraženim stavovima. Plaho su ih oštetili ovi multietničari iz šeher Sarajeva, djevojke odoše na prestižan fakultet iz bezbjedonosnih nauka u Beograd. Može se komotno reći "kašika im pala u med". Neka ih sreća prati u nastavku studija, a mrzitelji svega što je Srpsko mogu samo da crknu od muke.
  • Generic placeholder image
    To 15.07.2023. 19:08
    Nemojte djeco učiti. Samo blejite po mrežama i baljezgajte i eto vam stipendije veće nego da imate sve desetke.
  • Generic placeholder image
    Dado 15.07.2023. 16:05
    Ovaj Elek samo što iz frižidera ne iskoči....
  • Generic placeholder image
    Miloš 15.07.2023. 13:26
    Bravo Elek, pravi si patriota. Poslao ih u Beograd i tako umanjio broj stanovnika za još dvoje.
  • Generic placeholder image
    SRBIJA 15.07.2023. 13:02
    Zato Bato da ih sklone od medijskog linča i proganjanja, a vjerovatno i u slučaju da se pokrene postupak pred sudom BiH, tamo u Srbiji su bezbjedne, ako ne griješim i ja.
  • Generic placeholder image
    Bato 15.07.2023. 12:12
    Zašto Beograd. Svi nam odoše. Zašto ne nastavak studija u Nevesinju, Trnovu, Lukavici, Palama. Baš ih nagradiše.
Povezane vijesti
Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    6h 16m
    5
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    17h 44m
    3
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    19h 34m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    18h 48m
    0
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    4h 30m
    0