Ступио на снагу ембарго ЕУ на руску нафту која стиже морским путем

05.12.2022. 09:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com/Агенције

У поноћ је ступио на снагу ембарго Европске уније на руску нафту која стиже морским путем, а од данас важи и ограничење цијене руске нафте на 60 долара, које су усвојиле ЕУ, Г7 и Аустралија.

ЕУ, Г7 и Аустралија увеле су ембарго на руску нафту која стиже преко мора, у настојању да смање финансијску добит Москве и њену способност да финансира рат против Украјине.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јуче, поводом ступања на снагу ембарга на извоз сирове руске нафте морским путем у оквиру пакета санкција ЕУ према Русији, да ће то имати утицаја на српску економију, али да је Србија енергетски стабилна земља.

Брнабић је навела да је у овом тренутку, захваљујући напорима предсједника Србије Александра Вучића, Србија енергетски безбједна.

Србија увози сирову нафту морским путем преко нафтовода Јанаф у Хрватској, али више неће моћи тим нафтовом да увози руску нафту због санкција ЕУ према Русији.

За разлику од појединих европских земаља, Србија није добила изузеће.

Јапан је данас примијенио с ограничење цијене за руску сирову нафту, али је од те одлуке изузета нафта која се увози са поља Сахалин-2, саопштила је влада у Токију.

Одлука о изузимању од лимитиране цијене сирове нафте из руског далекоисточног поља Сахалин-2, у којем јапански енергетски оператери имају удео након одласка Шела, донијета је „у свјетлу енергетске безбједности Јапана”, наводи се у саопштењу владе.

Даље мјере у вези са руским нафтним дериватима, које би требало да стартују 5. фебруара 2023, биће објављене касније, додаје се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Украјина обуставила транзит руске нафте у Мађарску, Чешку и Словачку Украјина обуставила транзит руске нафте у Мађарску, Чешку и Словачку
ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    17h 2m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    20h 41m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    15h 11m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    3h 52m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    22h 8m
    1