Ствараоци РС: Борићемо се против ревизије историје

25.07.2020. 17:24
3
ИЗВОР: СРНА

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" осудила је покушај грубе ревизије историје и харангу која се води против првих посланика, првих чланова владе и првих чланова Предсједништва БиХ.

У саопштењу за јавност из ове асоцијације истичу да желе да упознају јавност о истини у вези са њиховим захтјевима и опасној тези која се све чешће пласира у јавности, а то је су борци, а не посланици првог сазива створили Републику Српску.

- Циљ је, вjерујемо несвjесно, да се направи раскол између Асоцијације и Борачке организације. У том расколу Асоцијација 'Ствараоци Републике Српске' неће учествовати, али ради часних припадника Борачке организације и осталих грађана Републике Српске желимо да изнесемо истину - наводе из Асоцијације.

У саопштењу се напомиње да нема ни једног члана Асоцијације који деградира улогу бораца Републике Српске, напротив, снажно се боре за афирмацију "наше војске која, нажалост, више не постоји", а која се може поредити са славном српском војском која је 1918. године ослободила Србију и све Јужне Словене.

- Међутим, независно од предње чињенице, тврдња да су борци створили Републику Српску једноставно није тачна и дубоко је штетна за Републику Српску и наш народ. Ти коментатори, не верујемо да то раде намерно, уствари заступају тезу наших непријатеља који управо тврде да је Република Српска створена у рату и да су је створили злочинци, претходно разбивши међународно признату државу БиХ - додаје се у саопштењу.

Из Асоцијације подсјећају да је та теорија, поред осталог, била један од аргумената на Уставном суду БиХ да се оспори Дан Републике - 9. јануар.

- А да нису у праву наши непријатељи, а ни појединци који мисле да се историја пријетњама и уцjенама може написати, говоре општепознате сљедеће чињенице - 24. октобра 1991. године српски посланици из Скупштине БиХ су као политички одговор на прегласавање и мајоризацију српског народа основали Скупштину Српског народа у БиХ.

Деветог јануара 1992. године су исти ти посланици, скупа са члановима предсједништва и владе, али уз свесрдну помоћ огромног броја Срба на нижим нивоима власти, прогласили и створили Српску Републику БиХ. Проглашење је учинило цивилно политичко крило нашег Отаџбинског покрета јер тада Војска Републике Српске /ВРС/ није ни постојала - наводи се у саопштењу.

Из Асоцијације додају да су цивилно политичко крило - Ствараоци касније организовали и одбрану српског народа, те да је све то било у времену од 9. јануара па до 12. маја кад су ти исти посланици донијели Закон о војсци и створили ВРС.

У саопштењу се наглашава да је 12. маја 1992. године, кад је основана ВРС, један дио српског народа ушао у састав Војске, да с пушком брани створену државу, а други је наставио да се политичким средствима бори да Република Српска опстане. На дан формирања Војске, додаје се у саопштењу, Војсци је предата слободна територија величине близу 70 одсто БиХ.

Из Асоцијације напомињу да су ово историјске чињенице које су у функцији одбране од фалсификата да је Република Српска створена у рату и да су је створили, према ријечима непријатеља, зликовци због чега је треба укинути.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Dragan 28.07.2020. 17:25
    Doro Vi znate ko je postavio granicu RS i ostavio je vojsci RS i civilnim vlastima da je cuvaju
  • Generic placeholder image
    gago 25.07.2020. 19:13
    Ako Boga znate,nemojte nas više braniti od dušmana! Nebuloze koje iznosite su atak na zdrav razum. Znamo mi odlično ko je stvorio i odbranio RS a znamo i ko je krao i stekao kapital dok je VRS jela splačine!
  • Generic placeholder image
    samo polako 25.07.2020. 18:42
    Nikakav problem! Kad se borcima nadoknadi što im se duguje prvi ste na redu.
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 58m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 49m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 16m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    17h 8m
    0