Суд БиХ потврдио оптужницу против Додика и Лукића

11.09.2023. 15:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу против Милорада Додика, предсједника Републике Српске и Милоша Лукића, в.д директора Службеног гласника Републике Српске.

Тужилаштво БиХ је оптужницу против Додика и Лукића подигло 11. августа и они се терете за кривично дјело неизвршавања одлука високог представника у БиХ. Ту оптужницу Суд БиХ 18. августа је вратио на дораду, а у међувремену Додикова одбрана тражила је изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић, али тај захтјев је одбијен. 

Тужилаштво Додика и Лукића терети за кршење члана 203 а став 1 Кривичног закона БиХ. Тај члан Кривичног закона БиХ, управо је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, и те његове измјене нису објављење у "Службеном гласнику Републике Српске".

- Службено лице у институцији Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, или у кантону, граду или општини или локалној заједници или било којем органу локалне управе и самоуправе, или одговорно лице које не примијени, не проведе, не изврши или на други начин не поштује одлуку високог представника за Босну и Херцеговину, или које спријечи односно на други начин омете примјену, провођење или извршење такве одлуке, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година - гласи наведени члан закона.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Још није објелодањена одлука ЦИК-а о жалби СДС-а Још није објелодањена одлука ЦИК-а о жалби СДС-а
Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ Додик најавио референдум о независности Српске од БиХ
Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим правилима Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим прави...
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  10h 47m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  7h 55m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  9h 13m
  0
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  9h 53m
  0
 • Сутра нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином
  7h 7m
  0