Суд БиХ потврдио оптужницу против Додика и Лукића

11.09.2023. 15:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу против Милорада Додика, предсједника Републике Српске и Милоша Лукића, в.д директора Службеног гласника Републике Српске.

Тужилаштво БиХ је оптужницу против Додика и Лукића подигло 11. августа и они се терете за кривично дјело неизвршавања одлука високог представника у БиХ. Ту оптужницу Суд БиХ 18. августа је вратио на дораду, а у међувремену Додикова одбрана тражила је изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић, али тај захтјев је одбијен. 

Тужилаштво Додика и Лукића терети за кршење члана 203 а став 1 Кривичног закона БиХ. Тај члан Кривичног закона БиХ, управо је наметнуо Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника, и те његове измјене нису објављење у "Службеном гласнику Републике Српске".

- Службено лице у институцији Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, или у кантону, граду или општини или локалној заједници или било којем органу локалне управе и самоуправе, или одговорно лице које не примијени, не проведе, не изврши или на други начин не поштује одлуку високог представника за Босну и Херцеговину, или које спријечи односно на други начин омете примјену, провођење или извршење такве одлуке, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година - гласи наведени члан закона.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца
Нада у правду живи још двије године Нада у правду живи још двије године
Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  14h 34m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  17h 8m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  18h 22m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  11h 5m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  12h 46m
  0