Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika i Lukića

11.09.2023. 15:57
0
IZVOR: nezavisne.com

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Dodika i Lukića podiglo 11. avgusta i oni se terete za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Tu optužnicu Sud BiH 18. avgusta je vratio na doradu, a u međuvremenu Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović, ali taj zahtjev je odbijen. 

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u "Službenom glasniku Republike Srpske".

- Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina - glasi navedeni član zakona.

Piše: Uroš Vukić

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 56m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 29m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 55m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 8m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 37m
    3