Суд одлучио - Дејан Шешељ смијењен мимо закона

25.04.2023. 11:50
19
ИЗВОР: katera.news

Дом здравља Источно Сарајево чији су оснивачи општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, одувијек је специфичан по начину функционисања, а донедавно је имао и два директора, из сваке, од двије политичке опције које су га основале.

Посљедње информације које су стигле на адресу нашег портала тичу се претходног директора, Дејана Шешеља, који је до прије пар мјесеци обављао ту функцију.

Наиме, одборници скупштине општине Источно Ново Сарајево, већином гласова, смијенили су, 30. децембра 2022. године, директора Шешеља, након чега је он пресавио табак и тужио Општину Источно Ново Сарајево, а сада је стигла и пресуда Окружног суда у Источном Сарајеву у којој се наводи да се његова тужба усваја, те да се усвојени акт оспорава.

У образложењу Окружног суда стоји да оспорени акт има недостатке који спречавају оцјену његове законитости, као и да није правилно примијењен закон, те да није правилно утврђено чињенично стање.

Подсјећамо, званични разлог смјене Шешеља је негативан финансијски извјештај, a именовани је још тада најавио тужбу и тврдио да је у ријеч о политичкој смјени која није у складу са законом, јер су извјештај о пословању ове здравствене установе за претходну годину усвојили Управни одбор Дома здравља и једна локална заједница.

У пресуди се даље наводи и да Дом здравља Источно Сарајево има два оснивача, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те да су њихова права и обавезе регулисане Споразумом о регулисању међусобних права и обавеза везано за органе управљања у ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“.

-С обзиром на наведено основано се указује на чињеницу да тужена (Општина Источно Ново Сарајево) у свом рјешењу није образложила из којих разлога један оснивач доноси одлуку без другог оснивача, што упућује на повреду одредаба члана 197. став 2. ЗОУП-а  - наводи се у Пресуди Окружног суда у Источном Сарајеву.

Дејан Шешељ, некадашњи директор Дома здравља Источно Сарајево, не крије задовољство оваквом пресудом Окружног суда у Источном Сарајеву.

-Именован сам за директора Дома здравља на мандат од четири године и за то је дало сагласност Министарство здравља Републике Српске. И поред тога што сам именован за директора на четири године, Скупштина општине Источно Ново Сарајево је као разлог моје смјена навела негативан финансијски извјештај. Ако погледамо приходе, који су повећани у доба саме пандемије корона вируса која је тада владала, а да су расходи смањени или остали исти, јасно је да у цјелокупној тешкој ситуацији, извјештај није могао бити позитиван – појаснио је Шешељ.

Како даље наводи, он није довео до таквог финансијског резултата, да се трудио да набави нову опрему, да пружи најбољу његу грађанима Источног Сарајева, те да здравствени систем остане одржив у доба короне, када су „пуцали“ системи многих земаља.

-Да, закон каже да уколико извјештај буде негативан, директор може бити смијењен прије истека мандата од четири године, али ако узмемо у обзир чињеницу да су два субјекта, од три, гласала за извјештај, онда не можемо говорити да он није добар, јер има више гласова за, него против – рекао је Шешељ, додајући да је његова смјена „политичка“.

Како истиче, судске трошкове, у износу од 877,50 КМ  ће морати платити или Дом здравља Источно Сарајеви или Општина Источно Ново Сарајево.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Јован Катић, за Катеру је рекао да није стигао да погледа пресуду коју је донио суд, те да ће тема смјене директора Дома здравља бити на дневном реду сљедећег скупштинског засједања које је заказано за четвртак, 27. април.

Слободан Маунага, предсједник Управног одбора ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“ рекао је за наш портал да су и раније упозоравали да Дејан Шешељ није смијењен по закону, те да се ради о „политичкој смјени“.

-Упозоравали смо, од само почетка, да уколико дође до тужбе, исход може бити овакав. Стога смо захтијевали да добијемо гаранцију да грађани Источног Сарајева неће плаћати судске или било какве друге трошкове. Из Општине Источно Ново Сарајево добили смо гарант, односно потписану потврду начелника одјељења, да то тога неће доћи – рекао је Маунага.

Коментари 19
  • Generic placeholder image
    Knez 27.04.2023. 09:02
    Ako nije iz Kalinovika ili šehovac ne može biti direktor u ilidži ili ako nije ispod Trebevića nemože imati funkciju u is. Novom Sarajevu ?
  • Generic placeholder image
    MIŠO 27.04.2023. 07:03
    Zorana Zoku Golijanina postaviti za direktora.
    Odličan organizator,jako poslovan i umešan čovjek.
    To se vidi u njegovom odličnom vođenju svog biznisa.
    Soho restoran najbolji!
    Sve ostalo također super radi.
    Zoka je pun ideja i drugih noviteta koji mogu biti u interesu građana..
  • Generic placeholder image
    Joco 26.04.2023. 23:58
    Kakav god bio bolji je od one guske iz SDS, Tijane. Rijetko ufurana i glupa osoba s privatnim fakultetom.
  • Generic placeholder image
    Orao pao 26.04.2023. 21:29
    Kako idu ove tučnjave?
  • Generic placeholder image
    Izbori 2012 26.04.2023. 20:27
    Pokrao izbore 2012 za stasu kosaraca svi to znaju
  • Generic placeholder image
    Anti 26.04.2023. 19:01
    Čovjek koji je sve uradio protivzakonito, završio fakultet protivzakonito, ne znam kakvim slučajem postao direktor Doma zdravlja, a da blage, ma ama baš blage veze nema sa zdravstvom i medicinom, uradio 150 protivzakonitih radnji u tom istom domu zdravlja, sad kao protivzakonito smijenjen... Zemljo otvori se. Pa, taj je već trebao da služi bar decenijsku zatvorsku kaznu... Dakle, ko je tu kriv? Sud kojim vladaju kriminalci.
  • Generic placeholder image
    Maki 25.04.2023. 20:57
    Samo školovane i poštene ljude na rukovodeće pozicije. Ali takvi nisu spremni da vode. Nažalost samo neznalice i nepodobni se usude da konkurisu na rukovodeće pozicije. Čast izuzecima.
  • Generic placeholder image
    Jova 25.04.2023. 19:34
    Deki je ok, faks je završio na bubice, uspio 4 puta za redom biti odbornik u SO istocno sarajevo, hedonista je i zeli najbolje za sebe.
    Legitimno i legalno izabran svaki put, zato odavde treba bježati prvo u brda a onda u drugu zemlju.
  • Generic placeholder image
    re Vidak 25.04.2023. 16:50
    Nisu oni SDS, vec narod zna da je ovaj direktor bio perjanica SNSD kad jebpostavljen. kasnije se prodao kao dobar tovljenik i ovi iz SNSD ga skinuli.
    To zna citavo IS.
    Tebe boli SDS ili to sto ih Jovan nije poslusao. hahaha
  • Generic placeholder image
    Vidak 25.04.2023. 16:12
    Svi ovi što spominju SNSD su vjerovatno okorjeli SDS-ovci, oni bi vjerovatno boljeg postavili. Ko zna?
  • Generic placeholder image
    Ник 25.04.2023. 15:50
    Хахаха...Политичка смјена? Па колико знам политиком је и постављен дотични, као члан СНСД секте, коју сад колико видим тужи. Која жалост од државе, највећи успјех је отићи што даље одавде!
  • Generic placeholder image
    Zoka 25.04.2023. 15:15
    Svaka ti čast vidise da si sposoban,čim si uspio da nađeš advokata koi će pristati da te zastupa u sporu protiv SNSD mašinerije.U I.Sarajevu nepostoji advokat koi je spreman da se zamjera SNSD eliti,govorim iz ličnog iskustva.
  • Generic placeholder image
    Borko 25.04.2023. 15:08
    Za sve predhodne direktore doma zdravlja neračunajući Dr.Vasiljevića koi je u svakom pogledu institucija ovaj Šelšelj je izmislio svijet.Bilo je onih sa privatnim fakultetima ili sa poljoprivrednim fakultetom koi su vodili Dom zdravlja i tada se niko nije pito otkud oni tu.
  • Generic placeholder image
    Бане 25.04.2023. 14:39
    Брате, право и правда нису исто. Можда приликом његове смјене није испоштована процедура, нчињен неки формални пропуст, али да је правде он никада не би ни био постављен за директора Дома здравља Источно Сарајево! Тако да га је што се тиче правде, свакако требало смијенити. Да ли је на његово мјесто дошао компетентан кадар, који постручни и моралним критеријумима одговара том радном мјесту, то је посебан проблем. Прије ће бити да није!
  • Generic placeholder image
    Jane 25.04.2023. 13:51
    Brate, u pravu si!
  • Generic placeholder image
    Brat 25.04.2023. 13:43
    Mozda je nepravedno smijenjen.. ali svejedno ovaj Seselj je konjina i po
  • Generic placeholder image
    Građanin 25.04.2023. 13:02
    Najgore od svega je što će šteta pasti na institucije, a u svakoj uređenoj državi te institucije koje plate štetu ispostave zahtjeve za nadoknadu upravo onim licima koja su štetu uzrokovala, što će naravno ovdje izostati. Tako se pojedinci i dalje bogate na račun naroda nezakonitim smjenama, izgradnjom hidroelektrana čije se dozvole ponište i dr., a sve to plaćaju narodnim novcem, uigrana priča...
  • Generic placeholder image
    Krcko 25.04.2023. 12:54
    Upravo tako i on je morao biti u datom trenutku politički podoban i perjanice određene stranke. Nije on pao sa neba onako, nego ustoličen po političkoj direktivi. Tako da politika i stranke imenuju gospodu direktore koji u većini slučajeva nemaju veze za zdrastvom i medicinom.
  • Generic placeholder image
    Građanin 25.04.2023. 12:40
    A zar i imenovanje dotičnog nije bilo političke prirode? Žalosno je koliko ne postoji ni malo savjesti i odgovornosti tzv. imenovanih i izabranih lica. Užas jedan!
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 7m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 40m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 21m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 21m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 11m
    0