Sud odlučio - Dejan Šešelj smijenjen mimo zakona

25.04.2023. 11:50
19
IZVOR: katera.news

Dom zdravlja Istočno Sarajevo čiji su osnivači opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, oduvijek je specifičan po načinu funkcionisanja, a donedavno je imao i dva direktora, iz svake, od dvije političke opcije koje su ga osnovale.

Posljednje informacije koje su stigle na adresu našeg portala tiču se prethodnog direktora, Dejana Šešelja, koji je do prije par mjeseci obavljao tu funkciju.

Naime, odbornici skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, većinom glasova, smijenili su, 30. decembra 2022. godine, direktora Šešelja, nakon čega je on presavio tabak i tužio Opštinu Istočno Novo Sarajevo, a sada je stigla i presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu u kojoj se navodi da se njegova tužba usvaja, te da se usvojeni akt osporava.

U obrazloženju Okružnog suda stoji da osporeni akt ima nedostatke koji sprečavaju ocjenu njegove zakonitosti, kao i da nije pravilno primijenjen zakon, te da nije pravilno utvrđeno činjenično stanje.

Podsjećamo, zvanični razlog smjene Šešelja je negativan finansijski izvještaj, a imenovani je još tada najavio tužbu i tvrdio da je u riječ o političkoj smjeni koja nije u skladu sa zakonom, jer su izvještaj o poslovanju ove zdravstvene ustanove za prethodnu godinu usvojili Upravni odbor Doma zdravlja i jedna lokalna zajednica.

U presudi se dalje navodi i da Dom zdravlja Istočno Sarajevo ima dva osnivača, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te da su njihova prava i obaveze regulisane Sporazumom o regulisanju međusobnih prava i obaveza vezano za organe upravljanja u JZU Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“.

-S obzirom na navedeno osnovano se ukazuje na činjenicu da tužena (Opština Istočno Novo Sarajevo) u svom rješenju nije obrazložila iz kojih razloga jedan osnivač donosi odluku bez drugog osnivača, što upućuje na povredu odredaba člana 197. stav 2. ZOUP-a  - navodi se u Presudi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Dejan Šešelj, nekadašnji direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo, ne krije zadovoljstvo ovakvom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

-Imenovan sam za direktora Doma zdravlja na mandat od četiri godine i za to je dalo saglasnost Ministarstvo zdravlja Republike Srpske. I pored toga što sam imenovan za direktora na četiri godine, Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo je kao razlog moje smjena navela negativan finansijski izvještaj. Ako pogledamo prihode, koji su povećani u doba same pandemije korona virusa koja je tada vladala, a da su rashodi smanjeni ili ostali isti, jasno je da u cjelokupnoj teškoj situaciji, izvještaj nije mogao biti pozitivan – pojasnio je Šešelj.

Kako dalje navodi, on nije doveo do takvog finansijskog rezultata, da se trudio da nabavi novu opremu, da pruži najbolju njegu građanima Istočnog Sarajeva, te da zdravstveni sistem ostane održiv u doba korone, kada su „pucali“ sistemi mnogih zemalja.

-Da, zakon kaže da ukoliko izvještaj bude negativan, direktor može biti smijenjen prije isteka mandata od četiri godine, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da su dva subjekta, od tri, glasala za izvještaj, onda ne možemo govoriti da on nije dobar, jer ima više glasova za, nego protiv – rekao je Šešelj, dodajući da je njegova smjena „politička“.

Kako ističe, sudske troškove, u iznosu od 877,50 KM  će morati platiti ili Dom zdravlja Istočno Sarajevi ili Opština Istočno Novo Sarajevo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Jovan Katić, za Kateru je rekao da nije stigao da pogleda presudu koju je donio sud, te da će tema smjene direktora Doma zdravlja biti na dnevnom redu sljedećeg skupštinskog zasjedanja koje je zakazano za četvrtak, 27. april.

Slobodan Maunaga, predsjednik Upravnog odbora JZU Dom zdravlja „Istočno Sarajevo“ rekao je za naš portal da su i ranije upozoravali da Dejan Šešelj nije smijenjen po zakonu, te da se radi o „političkoj smjeni“.

-Upozoravali smo, od samo početka, da ukoliko dođe do tužbe, ishod može biti ovakav. Stoga smo zahtijevali da dobijemo garanciju da građani Istočnog Sarajeva neće plaćati sudske ili bilo kakve druge troškove. Iz Opštine Istočno Novo Sarajevo dobili smo garant, odnosno potpisanu potvrdu načelnika odjeljenja, da to toga neće doći – rekao je Maunaga.

Komentari 19
  • Generic placeholder image
    Knez 27.04.2023. 09:02
    Ako nije iz Kalinovika ili šehovac ne može biti direktor u ilidži ili ako nije ispod Trebevića nemože imati funkciju u is. Novom Sarajevu ?
  • Generic placeholder image
    MIŠO 27.04.2023. 07:03
    Zorana Zoku Golijanina postaviti za direktora.
    Odličan organizator,jako poslovan i umešan čovjek.
    To se vidi u njegovom odličnom vođenju svog biznisa.
    Soho restoran najbolji!
    Sve ostalo također super radi.
    Zoka je pun ideja i drugih noviteta koji mogu biti u interesu građana..
  • Generic placeholder image
    Joco 26.04.2023. 23:58
    Kakav god bio bolji je od one guske iz SDS, Tijane. Rijetko ufurana i glupa osoba s privatnim fakultetom.
  • Generic placeholder image
    Orao pao 26.04.2023. 21:29
    Kako idu ove tučnjave?
  • Generic placeholder image
    Izbori 2012 26.04.2023. 20:27
    Pokrao izbore 2012 za stasu kosaraca svi to znaju
  • Generic placeholder image
    Anti 26.04.2023. 19:01
    Čovjek koji je sve uradio protivzakonito, završio fakultet protivzakonito, ne znam kakvim slučajem postao direktor Doma zdravlja, a da blage, ma ama baš blage veze nema sa zdravstvom i medicinom, uradio 150 protivzakonitih radnji u tom istom domu zdravlja, sad kao protivzakonito smijenjen... Zemljo otvori se. Pa, taj je već trebao da služi bar decenijsku zatvorsku kaznu... Dakle, ko je tu kriv? Sud kojim vladaju kriminalci.
  • Generic placeholder image
    Maki 25.04.2023. 20:57
    Samo školovane i poštene ljude na rukovodeće pozicije. Ali takvi nisu spremni da vode. Nažalost samo neznalice i nepodobni se usude da konkurisu na rukovodeće pozicije. Čast izuzecima.
  • Generic placeholder image
    Jova 25.04.2023. 19:34
    Deki je ok, faks je završio na bubice, uspio 4 puta za redom biti odbornik u SO istocno sarajevo, hedonista je i zeli najbolje za sebe.
    Legitimno i legalno izabran svaki put, zato odavde treba bježati prvo u brda a onda u drugu zemlju.
  • Generic placeholder image
    re Vidak 25.04.2023. 16:50
    Nisu oni SDS, vec narod zna da je ovaj direktor bio perjanica SNSD kad jebpostavljen. kasnije se prodao kao dobar tovljenik i ovi iz SNSD ga skinuli.
    To zna citavo IS.
    Tebe boli SDS ili to sto ih Jovan nije poslusao. hahaha
  • Generic placeholder image
    Vidak 25.04.2023. 16:12
    Svi ovi što spominju SNSD su vjerovatno okorjeli SDS-ovci, oni bi vjerovatno boljeg postavili. Ko zna?
  • Generic placeholder image
    Nik 25.04.2023. 15:50
    Hahaha...Politička smjena? Pa koliko znam politikom je i postavljen dotični, kao član SNSD sekte, koju sad koliko vidim tuži. Koja žalost od države, najveći uspjeh je otići što dalje odavde!
  • Generic placeholder image
    Zoka 25.04.2023. 15:15
    Svaka ti čast vidise da si sposoban,čim si uspio da nađeš advokata koi će pristati da te zastupa u sporu protiv SNSD mašinerije.U I.Sarajevu nepostoji advokat koi je spreman da se zamjera SNSD eliti,govorim iz ličnog iskustva.
  • Generic placeholder image
    Borko 25.04.2023. 15:08
    Za sve predhodne direktore doma zdravlja neračunajući Dr.Vasiljevića koi je u svakom pogledu institucija ovaj Šelšelj je izmislio svijet.Bilo je onih sa privatnim fakultetima ili sa poljoprivrednim fakultetom koi su vodili Dom zdravlja i tada se niko nije pito otkud oni tu.
  • Generic placeholder image
    Bane 25.04.2023. 14:39
    Brate, pravo i pravda nisu isto. Možda prilikom njegove smjene nije ispoštovana procedura, nčinjen neki formalni propust, ali da je pravde on nikada ne bi ni bio postavljen za direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo! Tako da ga je što se tiče pravde, svakako trebalo smijeniti. Da li je na njegovo mjesto došao kompetentan kadar, koji postručni i moralnim kriterijumima odgovara tom radnom mjestu, to je poseban problem. Prije će biti da nije!
  • Generic placeholder image
    Jane 25.04.2023. 13:51
    Brate, u pravu si!
  • Generic placeholder image
    Brat 25.04.2023. 13:43
    Mozda je nepravedno smijenjen.. ali svejedno ovaj Seselj je konjina i po
  • Generic placeholder image
    Građanin 25.04.2023. 13:02
    Najgore od svega je što će šteta pasti na institucije, a u svakoj uređenoj državi te institucije koje plate štetu ispostave zahtjeve za nadoknadu upravo onim licima koja su štetu uzrokovala, što će naravno ovdje izostati. Tako se pojedinci i dalje bogate na račun naroda nezakonitim smjenama, izgradnjom hidroelektrana čije se dozvole ponište i dr., a sve to plaćaju narodnim novcem, uigrana priča...
  • Generic placeholder image
    Krcko 25.04.2023. 12:54
    Upravo tako i on je morao biti u datom trenutku politički podoban i perjanice određene stranke. Nije on pao sa neba onako, nego ustoličen po političkoj direktivi. Tako da politika i stranke imenuju gospodu direktore koji u većini slučajeva nemaju veze za zdrastvom i medicinom.
  • Generic placeholder image
    Građanin 25.04.2023. 12:40
    A zar i imenovanje dotičnog nije bilo političke prirode? Žalosno je koliko ne postoji ni malo savjesti i odgovornosti tzv. imenovanih i izabranih lica. Užas jedan!
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    15h 50m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    14h 39m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    17h 16m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    17h 21m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    16h 49m
    0